RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Бійці ГУР тричі намагалися звільнити ЗАЕС: Буданов озвучив деталі спецоперацій

Бійці Головного управління розвідки тричі намагалися деокупувати Запорізьку АЕС в Енергодарі, проте всі спецоперації завершувалися провалом.

Про це розповів начальник ГУР МОУ Кирило Буданов.

За його словами, українські розвідники неодноразово проводили операції у тилу противника, і ці вилазки не обмежувалися висадкою десанту в окупованому Криму. Буданов розповів журналістам, що бійці ГУР тричі намагалися звільнити Запорізьку АЕС, але всі спроби були невдалими.

Читайте також: "Бавовна" зачепила ФСБ-шників": Буданов розповів про удар по Курській області

У серпні 2022 року спецназівці перетнули Каховське водосховище в районі Енергодару на човнах. Командир спецпідрозділу, який брав участь в операції, заявив, що метою вилазки було створення на лівому березі плацдарму, який потім використовувався б для подальшого просування Сил оборони.

Під час першої операції розвідники висадилися біля Енергодару, але не змогли закріпитись, оскільки їм не вистачило артилерійської підтримки. Пробувши на лівому березі Дніпра півдня, бійці ГУР МОУ вимушено відступили під тиском переважаючих сил противника.

Після цієї невдалої спецоперації розвідники ще двічі намагалися висадитись на лівому березі Дніпра. У спецопераціях задіяли кілька сотень людей, зокрема представників Іноземного легіону. Під час третьої десантної висадки загарбники підвели до берега важку військову техніку, зокрема танки, тому розвідники не змогли закріпитися і відступили.

Глава ГУР Кирило Буданов вважає, що спецоперації зі звільнення Запорізької АЕС провалилися через управлінські та виконавчі недоліки. Однак ці спроби дали свої плоди - росіяни не ризикнули підключати ЗАЕС до своєї єдиної енергосистеми.

Раніше ми публікували подробиці удару по штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі.

Вас може зацікавити:

Без лобових атак: Буданов розповів, як планують звільняти Бахмут

Параду в Москві не буде: Буданов зробив нову заяву про закінчення війни

Буданов назвав три головні цілі атак БПЛА по Росії: росіяни повинні вийти із зони комфорту