RU  UA

Росіяни зривають морський коридор: яка ситуація на півдні України

Над Чорним морем спостерігається активність російської тактичної авіації з метою перешкоджання роботі українського морського коридору. Ворог скидає авіабомби на мінні поля, щоб спровокувати детонацію.

Про це в ефірі Апостроф TV розповіла речник оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

Читайте також: Військово-морські сили працюють: чи є життя без "зернового коридору"

"Ворог не припиняє тиску з повітря. За добу прилетіло 35 КАБ. На один населений пункт спрямовується понад 6 КАБ і це велика руйнівна сила. Руйнуються об’єкти інфраструктури", - розповіла Гуменюк.

Вона зазначила, що окупанти також скидаються уламкові боєприпаси. Їх скидають у місцях, де бувають великі скупчення людей. Вночі була атака безпілотниками. Ворог намагався обійти ППО, запустив їх іншими маршрутами, проте два дрони були знищені.

"Над Чорним морем спостерігається активність тактичної авіації. Ворог намагається перешкодити роботі морського коридору. Сьогодні кораблі не можуть виходити на патрулювання. Тому ворог намагається працювати авіацією, скидаючи авіабомби на мінні поля, щоб спровокувати детонацію мін. А останнім часом ми спостерігаємо скидання невідомих, очевидно вибухових пристроїв, які не розриваються, а при скиданні в воду йдуть на дно”, - розповіла Гуменюк.

За її словами, ймовірно, це донні бомби, які несуть велику загрозу.

"Інформація по лівому берегу на Херсонщині не є правдивою. Триває робота по зачистці території. Знищується потенціал ворога. За добу знищено 71 окупанта, 22 гармати різної потужності, переважно самохідних і великокаліберних, 3 РСЗВ і 1 танк. Знищуються човни, що ходять між островами", - зазначила Гуменюк.

Також вона зазначила, що бухти Криму російськими кораблями використовуються як тимчасові. Однак, логістика прив'язує їх до Севастополя.

"Зокрема, йдеться про завантаження ракет, яке важко перенести в інший порт. Зараз кораблі ЧФ постійно маневрують, щоб уникнути загрози. Це впливає на моральний стан окупантів. На окупованих територіях продовжується терор, насильницька паспортизація. Йде мобілізація підрозділів ТРО. Деякі з них відправляються на фронт, оскільки на Запорізькому напрямку у ворога великі втрати”, - резюмувала Гуменюк.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Литва відкрила коридор у Балтійському морі для транзиту українського зерна, що дозволить збільшити його постачання до країн Африки.

  • Вас також може зацікавити:

Зерно розбрату: Польща запровадить транзитні коридори для української продукції

Може працювати і без Росії: Зеленський висловився про долю "зернового коридору"

СБУ ліквідувала схему на експорті зерна, яку курують куми заступника міністра інфраструктури Васькова - розслідування