RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

"Вітаю, нам всім хана": волонтерка розповіла про знущання митників і нову систему пропуску

У ніч проти 1 грудня в Україні мала запрацювати єдина система контролю за гуманітарними вантажами . Але волонтери, які ввозили в автомобіль для ЗСУ, потрапили під свавілля митників, які заарештували машину, придбану за донати українців.

Про це волонтер Олена Новікова написала на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Читайте: В Україні можуть спростити ввезення гумдопомоги: що вигадали в Раді

"Сьогодні вночі ми спробували на собі диво нової системи Мінсоцу. Я палаю і хочу сваритися. Але до конструктивної критики. Шановна пані міністерка, а також шановний керівник Львівської митниці. Я наполягаю на роз'ясненні співробітникам митниці правил морального спілкування, недопущення приниження. Це базово, не вдаючись до гендеру та норми ввічливості”, - написала Новікова.

Вона зазначила, що запізнилася на кілька хвилин і опинилася перед митниками, ставши "другими, хто проходив кордон за новою системою".

"Ось що я вам скажу. Митники чекали 00 годин, щоб почати тупо знущатися. Вони, даруйте, бикували на дівчат із нашою машиною. Зверталися з нами, як зі злодійками. Я звернулася до чату підтримки Мінсоцполітики. Мені дали посилання, де потрібно" інтуїтивно зареєструватися". Не завантажилося з першого разу", - розповіла волонтерка.

Вона додала, що в результаті митники "влаштували справжній пресинг дівчатам, довели до сліз, змушували якнайшвидше надати код, а сервак при цьому лежить наглухо, логін не йде ні через що".

"Нарешті на водійку наклали арешт, а машину конфіскували. У нас є 5 діб, щоб забрати машину з кодом із померлої системи, не народившись. Дівчат виштовхали в хуртовину вночі в мороз пішки додому. Я б хотіла зробити цей код набувача, але система лягла" , - наголосила Новікова.

Як відомо, у вересні Кабмін ухвалив постанову, яка передбачає створення єдиної системи реєстрації та розподілу гуманітарної допомоги. Ця ініціатива визнана важливою та довгоочікуваною, але сам текст постанови викликав численні питання серед волонтерів, а обрані терміни запровадження викликали обурення. Багато змін було охарактеризовано як "цвях у труну волонтерського руху в Україні".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні в Україні зникли сотні гуманітарних вантажів, призначених для ЗСУ.

  • Вас також може зацікавити:

В Україні змінили порядок виплат волонтерам: що вирішив Кабмін

На доходи волонтерів збираються ввести податок: глава Мінфіну каже, що за допомогу армії не треба платити

В Україні розширили список товарів, на які волонтери можуть збирати гроші без сплати податків