RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

На доходи волонтерів збираються ввести податок: глава Мінфіну каже, що за допомогу армії не треба платити

Волонтерську спільноту обурила ініціатива про додаткове оподаткування у розмірі 19,5% усіх зборів коштів, які проводяться для потреб ЗСУ. Міністр фінансів Сергій Марченко, коментуючи скандал, заявив, що волонтери, котрі офіційно ведуть свою діяльність для допомоги ЗСУ, не сплачують до бюджету жодних податків за придбані дрони та інші товари.

Бути волонтером в Україні - це вже, за замовчуванням, бути зобов'язаним і винним. Таке сумну річ констатує засновниця громадської організації Razom for Ukraine Любов Шипович.

Навіть зареєстровані волонтери, які збирають усі чеки за покупки, мають запити і акти від військових, зобов'язані сплачувати податки із волонтерських зборів, якщо за ці кошти вони придбали щось таке, що не вказано у постанові №112 за 2016 рік.

А у цьому документі немає ані дронів, ані антидронових рушниць, ані пультів, ані окулярів, ані старлінків та ще багатьох технологічних товарів. "Бо для чого нашій армії те, що МінОборони не закуповує. Допомагайте в тих межах, що вам законодавці визначили в 2016 році. Бо ще раптом купите щось таке, що допоможе військовим менше гинути", - зазначає волонтерка.

Читайте: Жах на вулиці волонтерів: як силовики "кошмарять" меценатів за допомогу захисникам України

Коли один з волонтерів зібрав на свою "монобанку" близько 20 мільйонів гривень на закупівлю FPV-дронів, фінансова установа одразу поспішила дізнаватися, на що саме будуть витрати, а податкова заявила, що чекає сплату податків.

"Податків з коштів, за які ви всі, хто донатив, вже заплатили податок на дохід. А тепер ці кошти стали вважатись доходом", - наголосила вона.

На початку травня юристи написали проект постанови, доповнивши її словами, що збір на будь-який товар, який передається військовим на їх запит і передача підтверджується актом прийому-передачі військовим, не оподатковується, й діє ця постанова з 24 лютого 2022 року. Мінсоцполітики відправив цей проект постанови на узгодження в інші міністерства.

І, як виявилося, Мінфін вважає, що державний бюджет неймовірно постраждає, якщо з волонтерів не брати податки.

До того ж, як розповіла про свій досвід спілкування з чиновниками засновниця громадської організації "Центр підтримки аеророзвідки" Марія Берлінська, у Департаменті податкової політики волонтерам дали зрозуміти, що Мінфін своїх пропозицій не подаватиме, бо це їх не стосується, а усі пропозиції від волонтерів натомість будуть блокуватись чи розглядатись тижнями.

У свою чергу міністр фінансів Сергій Марченко запевняє, що жодних податків з тих товарів, які передаються ЗСУ, сплачувати не потрібно. "Це діюча норма Податкового кодексу. Тут не може бути жодних інших тлумачень. Наголошую, ті волонтери, хто офіційно ведуть свою діяльність для допомоги армії - не сплачує ЖОДНИХ податків!", - наголошує урядовець

Він повідомив, що у п'ятницю, 2 червня, на засідання Кабміну буде розглянуто питання щодо включення дронів в постанову КМУ №112. До того ж з боку Уряду буде визначений уповноважений представник, який буде забезпечувати як постійну комунікацію так і вирішення проблемних питань які постійно виникають у волонтерському середовищі, пообіцяв Сергій Марченко.

У коментарях користувачі звернули увагу на те, що посадовець заявив, що Уряд включить у постанову лише БПЛА, але допомога військовослужбовцям складається не лише з дронів та пропонують йому подати у відставку.

Нагадаємо, раніше ми писали про персональні дрони, на які донатять українці.

  • Вас може зацікавити:

В Одесі волонтерів "Гончаренко центру" не пускають до приміщення, де вони плетуть маскувальні сітки для ЗСУ

"Українська команда" відправила на передову дрони-камікадзе з побажаннями окупантам від українців

Цей народ не перемогти: в Україні створюють нову бойову ракету "Трембіта"