RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Удари по "Бандері" і "Шухевичу" і пекло в Одесі: Росія в новорічну ніч запустила рекордну кількість "шахедів", фото

У новорічну ніч 2024 року ворог застосував рекордну кількість ударних БпЛА типу "Shahed". Атака здійснювалася хвилями з чотирьох напрямків, під ударами ворога опинилися ряд українських міст та селищ, є загиблий та багато поранених.

"Апостроф" зібрав все, що відомо про масовий терор ворога 1 січня.

Читайте також: Удар по пологовому будинку в Дніпрі: з'явилось відео прильоту

Усього по Україні було зафіксовано пуски 90 ворожих безпілотників "Shahed-136/131". Також ворог завдав удару чотирма зенітними керованими ракетами С-300 по Харківщині, трьома протирадіолокаційними ракетами Х-31П та однією Х-59 з ТОТ Херсонської і Запорізької областей. У Новорічну ніч захисникам неба вдалось знищити рекордну кількість ворожих ударних БпЛА – 87 із 90 "Shahed-136/131", повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Львів

Цієї ночі ворог поцілив у два об'єкти національної памʼяті у Львові. В університет в Дублянах, де 100 років тому вчився Степан Бандера та у музей Романа Шухевича на Білогорщі.

Мер Львова Андрій Садовий зазначає, що внаслідок падіння уламків безпілотників відбулась руйнація та займання будівель. На місцях влучень підрозділи ДСНС ліквідували займання. За попередніми даними жертв та постраждалих немає.

Одеса

Протягом 11 годин тривала потужна масована дронова атака на Одеську область. Стартували дрони-камікадзе надвечір, а бойова робота закінчилася біля 4-ої ранку.

В новорічну ніч сили протиповітряної оборони на півдні збили 51 БпЛА типу "Shahed-131/136": 28 - на Одещині, 14 - на Миколаївщині, 5️ - на Вінниччині, 2️ - на Дніпропетровщині та по 1️-му на Херсонщині і Кіровоградщині.

Очевидним пріоритетом ворога залишається припортова інфраструктура Одещини, велика кількість дронів була спрямована з моря у прибережну зону. Частину дронів близько опівночі ворог свідомо спрямував на житлові квартали спальних районів Одеси та передмістя, де люди у власних домівках збирались родинами зустріти Новий рік.

Очільник Одеської ОВА Олег Кіпер розповів, що внаслідок падіння збитих БпЛА пошкоджено щонайменше 3 багатоквартирних висотних будинки, 3 приватні будинки, господарські споруди.

Також повідомляється, що через атаку дронів загинув 15-річний підліток. Трьох людей з пораненнями та опіками ушпиталено, ще четверо отримали медичну допомогу на місці та продовжують лікування амбулаторно.

В одному з припортових терміналів внаслідок влучання спалахнула пожежа, яку оперативно приборкано. Люди не постраждали.

Дніпропетровська область

Голова Дніпропетровська ОВА Сергій Лисак повідомив, що у Дніпровському, Синельниківському, Новомосковському та Кам'янському районах захисники неба знищили 5 шахедів. Втім, не обійшлося без влучань.

У Дніпрі ворожий БпЛА поцілив по одному з підприємств. Там сталося займання. Протягом години пожежники приборкали вогонь.

"1500 родин у П'ятихатській громаді Кам'янського району залишалися без світла. Через безпілотник окупантів, який зачепився за лінію електропередач. Фахівці оперативно виїхали на місце. Заживили оселі", - повідомляє очільник ОВА.

Нікопольщина також перебувала під артилерійськими обстрілами. Загарбники випустили по районному центру понад десяток снарядів. Пошкоджені гімназія та 13 приватних будинків. Побиті 2 гаражі, газогони і електромережі.

Хмельницька область

У Хмельницькій ОВА повідомили про те, що вчора ввечері, під час сигналу "Повітряна тривога", в межах області сили ППО ЗСУ знешкодили 6 ворожих БпЛА.

Внаслідок атаки поранення у вигляді відкритого пошкодження грудного відділу хребта отримала неповнолітня дитина. Її госпіталізували в лікарню. Також відбулася пожежа приватного гаража, яку оперативно ліквідували.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що російські війська атакували Київ балістичними ракетами, але всі цілі були знищені українською системою ППО.

  • Вас також може зацікавити:

Запустили понад 100 ракет: озвучено цифри про масштаби і наслідки ударів по Україні

Смерть має російське обличчя: фото руйнувань в Херсоні після ранкового удару

Росіяни вдарили ракетами по Україні на Новий рік: в низці міст пролунали вибухи