RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

На Хмельниччині військові ремонтували будинок тестя командира: виконували "бойовий наказ"

На Хмельниччині військові працювали на приватному будівництві та отримували по 30 тисяч гривень нібито за "виконання бойового наказу". Слідчі поліції продовжують розслідувати кримінальне провадження.

Про це повідомляє "Главком" з посилання на дані судового реєстру.

Читайте також: Розкрадання в Міноборони: суд заарештував майно Гринкевича і його родичів

Відомо, що командир інженерної бригади використовував п’ятьох підлеглих-військових для будівництва на території будинку свого тестя. Тривало це з квітня по грудень 2023 року:

"Так, починаючи з квітня 2023 по грудень 2023 року, вищевказані військовослужбовці за наказом особи, за умови отримання ними грошової винагороди, працювали на території господарства, де проводили ремонтні роботи будинку та подвір`я".

За свою роботу кожен військовий отримував щомісячно 30000 грн.

Зауважується, що безкоштовна праця військових була оформлена в документах із зазначенням "виконання завдання в рамках бойового розпорядження (бойовий наказ)". Зокрема, в кримінальній справі вказано наступне:

"Окрім того особа, використовуючи своє службове становище, дав вказівку своїм підлеглим підготувати всі необхідні документи, щоб вищевказані військовослужбовці, які задіяні на будівництво будинку його тестя отримували щомісячно грошову винагороду в сумі 30000 грн., як такі, що перебувають на військовій службі та виконують завдання в рамках бойового розпорядження (бойовий наказ), про що їм було достовірно відомо".

Пізніше слідство порахувало, що витрати бюджету на оплату військовим-підлеглим за весь час "виконання бойових завдань" становлять 1,2 млн грн.

В досудовому розслідуванні також зазначено, що заступник командира частини з тилу начальник тилу 48 інженерної бригади командування Сил підтримки ЗСУ домовився та "організував схему незаконного отримання прибутку, із застосуванням техніки ввіреної їм військової частини та особового складу".

"Проведеним розслідуванням встановлено, що ТОВ "Кам'янець-Подільський комбінат будівельних матеріалів", має Спеціальний дозвіл на користування надрами, що на території Зюбрівської ділянки Кам`янець Подільського родовища, де розташований кар`єр площею 22,9 га., в якому видобувають вапняк, будівельний камінь та щебінь", – йдеться у документі.

Відомо, що за домовленістю на кар’єрі до роботи має залучатися військова техніка, яка буде займатися навантаженням видобутої сировини та її доставкою до визначеного місця призначення. Натомість особи будуть отримувати прибуток.

Так, протягом червня-листопада 2023 року за усною вказівкою для робіт у кар`єрі майже щоденно залучався службовий транспорт. Зокрема мова йде про навантажувач "Caterpillar 950h", а також інші військові вантажівки та особовий склад.

"В результаті таких дій окрім незаконного отриманого прибутку також завдано збитків державі нецільовим використанням паливно-мастильних матеріалів, амортизацією військової техніки, внесення недостовірних відомостей у звітні документи щодо роботи військової техніки, а також примушування до виконання обов`язків не пов`язаних зі службою цілого ряду військовослужбовців", – вказано в справі.

Слідчі обласної поліції продовжують розслідувати кримінальне провадження, де фігурує керівництво 48 інженерної бригади командування Сил підтримки ЗСУ.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, як військовослужбовцям безпідставно виплачували додаткову грошову винагороду.

  • Вас також може зацікавити:

У Малині "ТЦК зі зброєю" ходить по домівках: відео і реакція поліції

А винних нема: українців обурив звіт Міноборони про знайдені на складах 30 тисяч турнікетів

На Закарпатті суд вдруге взяв під варту переправника ухилянтів: розмір застави збільшено