RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Нічна атака "шахедів": в низці областей лунали вибухи, під Одесою є влучання

В ніч на 8 квітня росіяни вчергове атакували Україну, запустивши кілька груп дронів-камікадзе – 17 з 24 безпілотників вдалось знищити, зокрема вибухи лунали на Житомирщині та на півдні. Відомо, що на Одещині пошкоджень зазнав логістично-транспортний об'єкт та АЗС.

"Апостроф" зібрав актуальну інформацію про нічну атаку ворога.

Читайте також: Російський "шахед" вдарив по житловому будинку в Харкові, спалахнула сильна пожежа. Відео

Скільки запустили та скільки вдалось збити

Генеральний штаб ЗСУ вказував, що вночі окупанти запустили 24 БпЛА типу "Shahed", з яких 17 одиниць вдалось ліквідувати:

"Вночі, російські окупанти знову атакували Україну, застосувавши 24 БпЛА типу "Shahed". Силами та засобами протиповітряної оборони України 17 ударних БпЛА було знищено".

Зокрема Командувач Повітряних Сил Микола Олещук повідомляв, що за ніч вдалось знищити 17 ударних БпЛА та ракету Х-59.

"У ніч на 8 квітня 2024 року ворог завдав удару керованою авіаційною ракетою Х-59 із повітряного простору окупованої Запорізької області та 24-ма ударними БпЛА типу "Shahed-131/136" із мису Чауда – Крим, районів Курськ, Єйськ", – йдеться у повідомленні.

До відбиття повітряного нападу було залучено винищувальну авіацію, зенітні ракетні підрозділи, мобільні вогневі групи та засоби радіоелектронної боротьби. Як наслідок, Сили оборони України збили керовану авіаційну ракету Х-59 у Дніпропетровській області. Стосовно 17 ударних БпЛА – їх вдалось ліквідувати в Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Хмельницькій та Житомирській областях.

Одещина

Сили оборони півдня України вказали на те, що ворог вчергове атакував Україну, застосувавши дрони-камікадзе, зокрема спрямували декілька хвиль ударних БпЛА типу "Shahed-131/136" по південних регіонах. Під прицілом опинилася критична інфраструктура.

Сили протиповітряної оборони протягом 3 годин вели бойову роботу проти безпілотників: "В операційній зоні Сил оборони півдня вдалось результативно відпрацювати по 7 баражуючих снарядах: 4 збито на Одещині, 2 - на Миколаївщині, 1 - на Кіровоградщині".

Проте додається, що відомо про влучання в Одеському районі, там пошкоджено логістично-транспортний об'єкт, інформація наразі уточнюється. Крім того, уламки збитого безпілотника завдали пошкоджень АЗС, проте без постраждалих.

Моніторинг БпЛА

Повітряні сили ЗС України у Telegram-каналі моніторили рух безпілотників цієї ночі. О 00:32 вони вказували на кілька груп:

  • група БпЛА на Чернігівщині – у напрямку Київщини.
  • група БпЛА на Миколаївщині – у напрямку Кіровоградщини/Вінниччини.

О 01:07 попереджали про рух ударних БпЛА в Житомирській області, а о 01:12 – рух БпЛА територією Вінницької області у західному напрямку з потенційною загрозою для Хмельниччини. О 01:48 Повітряні сили ЗС України небезпека ударних безпілотників зберігалась і для Рівненської області.

Житомирщина

Telegram-канал "Николаевский Ванек" також писав про дві групи "шахедів": 10 одиниць на Вінничину, вказуючи на підвищену загрозу для південно-західної частини Житомирської області; а друга аналогічна група повністю змінила курс, на перетині Рівненської та Житомирської областей курсом південно-східним, зберігалася підвищена загроза для західної та південно-західної частин Житомирської області. Пізніше він уточнив, що всі безпілотники тримали курс на Звягель Житомирської області.

Київщина

Зокрема, тривогу оголошували і в Київській області. Київська обласна військова адміністрація писала, що о 00:49 в області оголосили повітряну тривогу. Пізніше, о 01:31 стало відомо, що у повітряному просторі Київщини зафіксовано БпЛА: "Сили ППО працюють по цілях". Вже о 01:59 вказали на відбій повітряної тривоги.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що росіяни вдарили "Іскандером" по Одесі.

  • Вас також може зацікавити:

Чи можливий тотальний блекаут в Україні: відповідь Міненерго

На території ЗАЕС вибухнув дрон, пошкоджено два реактори

Ворог намагався прорвати оборону ЗСУ на кількох напрямках, за добу на фронті - 57 бойових зіткнень