RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Росія почала перекидати війська з Донеччини на Харківський напрямок – звіт ISW і карти боїв

Через атаки українських бійців на північному сході України російські окупанти змушені перекидати сили з Донеччини на Харківський напрямок . При цьому противник також просувається у районах Сіверська, Часового Яру та під Авдіївкою.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Харківщина

Російські загарбники та українські військові продовжували вести бої на півночі та північному сході від Харкова 16 та 17 червня.

16 червня російські джерела оприлюднили геолокаційні знімки, на яких нібито видно, як російські війська відбивають українську контратаку в північно-західній частині Глибокого.

Російські воєнні кореспонденти заявляли, що ЗСУ розпочали механізовані контратаки неподалік Глибокого та наступали з боку Тихого, а також поблизу Агрегатного заводу в районі Вовчанська.

Російські окупанти продовжували наступати в районі Липців, поблизу Вовчанська та Вовчанських Хуторів. За словами російського блогера, війська РФ нібито просунулися на 300 метрів у напрямку Вовчанська.

Український військовий чиновник підтвердив, що російське командування перекидає підрозділи 155-ї окремої морської піхотної бригади до району Липців, ймовірно, з територій на захід і південний захід від Донецька.

17 червня полковник Юрій Повх, речник Харківського угруповання військ ЗСУ, повідомив, що окупанти передислокували частини 155-ї окремої морської піхотної бригади та 18-ї мотострілецької дивізії Ленінградського військового округу до Липцівського напрямку, щоб замінити підрозділи, які втратили боєздатність.

Крім того, нещодавно російське джерело заявило, що під Вовчанськом діяли підрозділи 155-ї окремої морської піхотної бригади.

"Повідомлення про появу цих елементів у районі Вовчанська свідчить про можливу передислокацію з Донецького напрямку на Харківський для посилення російського угруповання в Харківській області", - йдеться у звіті ISW.

Також Повх зазначив, що приблизно з 12-13 червня російські війська залучають додаткові підрозділи для підтримки на Вовчанському напрямку, зокрема частини 138-ї окремої мотострілецької бригади.

Читайте також: Дрони атакували нафтобазу в російському Азові, горять резервуари з пальним. Фото і відео

Луганщина

17 червня російські окупанти продовжували наступ на лінії Куп'янськ - Сватове - Кремінна, але підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці не зафіксовано. Вони також продовжували наступальні дії в районі Синьківки, біля Піщаного, Степової Новоселівки, Берестового, поблизу Грегівки, Макіївки, Дружелюбівки, під Торським і Тернами 16 і 17 червня.

Російський "воєнкор" заявив, що путінські війська нібито просунулися на захід від Іванівки та Котлярівки, але в ISW не змогли підтвердити цю інформацію.

Донеччина

Російські війська нещодавно здійснили наступ на південь від Сіверська. Геолокаційні знімки, опубліковані 17 червня, свідчать про просування окупантів на захід від Роздолівки.

Російський військовий кореспондент заявив, що війська РФ просувалися в районі Білогорівки 16 червня, але в ISW не виявили візуальних доказів цього.

Бої тривали поблизу Верхньокам'янського, Іванодарівки та Виїмки, а також біля Роздолівки 16 і 17 червня.

Російські окупанти нещодавно здійснили наступ у напрямку міста Часів Яр. Геолокаційні знімки, опубліковані 17 червня, демонструють просування загарбників на південний захід від Кліщіївки.

Інші геолокаційні кадри, опубліковані 12 червня, показують, що російські війська просунулися на захід від Калинівки, ймовірно, протягом останнього тижня.

Російський військовий кореспондент заявив, що підрозділи російської 200-ї окремої мотострілецької бригади нібито просуваються до каналу Сіверський-Донець Донбас у Калинівці та контролюють більшу частину населеного пункту. Однак, в ISW не виявили візуальних доказів цього твердження.

Бої також продовжувалися біля Григорівки та Калинівки, поблизу Богданівки, у Новому та Канальському мікрорайонах, а також поблизу Кліщіївки та Андріївки 16 і 17 червня.

Речник групи військ "Хортиця" ЗСУ підполковник Назар Волошин повідомив 17 червня, що з 10 червня окупанти посилили наступ на Часів Яр, зокрема в районах Кліщіївки та Андріївки.

Російські війська недавно здійснили наступ на захід від Авдіївки. Геолокаційні знімки, опубліковані 16 і 17 червня, показують, що окупанти просунулися на південь від Сокіла і незначно в напрямку північ від Уманського.

Російські військові кореспонденти стверджували, що війська РФ продовжують наступ на північний схід від Новоолександрівки та на північ від Архангельського, проте експерти ISW не мали візуальних доказів для підтвердження цих інформаційних повідомлень.

Бої відбувалися біля Калинового, Новоолександрівки, Євгенівки, Новоселівки Першої та Сокіла, а також біля Уманського, Яснобродівки, Невельського та Карлівки 16 і 17 червня.

Повідомляється, що 17 червня російські окупанти просунулися на захід від Донецька, але змін у лінії фронту в цьому районі не зафіксовано. Російські блогери твердили, що війська РФ вже вдерлися на глибину до 150 метрів вздовж фронту шириною 550 метрів у Красногорівці, але експерти ISW не підтвердили цих інформаційних даних візуально.

Бої 16 і 17 червня тривали в районі Красногорівки, Георгіївки, Максимілянівки, Парасковіївки, Костянтинівки та Водяного. Війська РФ 17 червня також продовжили обстріли в районі адмінкордону Донецької та Запорізької областей, але змін у лінії фронту в цьому районі не зафіксовано.

Також 17 червня тривали бої в районі Старомайорського та Урожайного.

Південь

17 червня російські окупанти продовжили наземні атаки на заході Запорізької області, але змін на лінії фронту не було зафіксовано.

Протягом 16 і 17 червня російські загарбники активно штурмували позиції біля Роботиного та Малої Токмачки.

Також обмежені бої тривали на лівому березі Херсонської області в районі Кринок 17 червня, однак змін на лінії фронту не зафіксовано.

Раніше ми писали, що старець Ігнатій розповів про загрози і перемогу ЗСУ.

  • Вас може зацікавити:

Як "заманити" Путіна на новий саміт миру: що пропонують у Зеленського

Росія вперше визнала знищення українськими воїнами літака А-50

"Дніпровська флотилія" росіян зазнала значних втрат