RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Вночі Росія вдарила по енергооб'єктах Рівненщини, ППО збивала "шахеди" у 8 областях

В ніч проти 10 липня Росія запустила по Україні групи ударних безпілотників типу "Shahed". В результаті повітряної атаки протиповітряна оборона велася в 8 областях України, збити вдалося 14 БпЛА. На Рівненщині повідомляли про удар по енергооб’єктах.

Матеріал підготував "Апостроф".

Повітряні Сили ЗС України писали про групи ударних БпЛА "Shahed", одна з яких рухалася зокрема на Рівненщині.

В Укренерго повідомляли про наслідки російського удару по енергооб’єктах Рівненщини. Зауважувалося, що через російську атаку в окремих районах регіону було знеструмлено побутових та промислових користувачів.

Натомість пізніше енергоживлення всіх споживачів відновили – тривають аварійно-відновлювальні роботи.

Вранці начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль в Telegram-каналі прокоментував нічну атаку:

"На місці працюють усі відповідні служби. Загоряння локалізоване. Люди внаслідок цього удару поранень не зазнали".

ПС ЗСУ також зауважували на ворожому БпЛА поблизу Одещини – там працювала ППО, повідомляли кореспонденти "Суспільного". "Перший вибух в Одесі пролунав близько 3:58. Після цього у місті було чутно ще кілька повторних вибухів", – йдеться в повідомленні.

Літали цієї ночі ударні безпілотники також на півночі Миколаївщини, як зауважували в ПС ЗСУ, а також на заході Дніпропетровщини: "... прямують на схід, у напрямку Запоріжжя".

Очільник Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук повідомляв про роботу ППО на Дніпропетровщині: "Ворожий шахед вночі збили наші оборонці неба над областю. Дякую ПвК «Схід»".

Начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім також зауважував на роботі ППО в області: "У ніч на 10 липня силами та засобами протиповітряної оборони на Миколаївщині знищено чотири БпЛА типу «Shahed 131/136». Внаслідок падіння уламків збитого БпЛА на відкритій місцевості виникла пожежа сухої трави. Займання оперативно ліквідовано підрозділами вогнеборців. Постраждалих немає".

Робота ППО

Командувач Повітряних Сил Микола Олещук повідомив, що за ніч загалом вдалося ліквідувати 14 БпЛА. Разом з цим він зауважив, що для повітряної атаки противник також застосував:

  • одну балістичну ракету «Іскандер-М» та чотири керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 – запуск з окупованого Криму,
  • 20 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» – запуск із Курської обл. – рф.

"В результаті бойової роботи збито 14 «шахедів» у Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Хмельницькій, Черкаській, Вінницькій та Рівненській областях", - зауважує Олещук.

Для збиття дронів залучалась винищувальна авіація, зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил, розрахунки мобільних вогневих груп Сил оборони України та підрозділи радіоелектронної боротьби. Він також додає, що ракети атакували портову інфраструктуру Одещини: "Внаслідок активної протидії три ворожі ракети Х-59/Х-69 та три ударних БпЛА не досягли своїх цілей".