RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

Названо російського генерала, відповідального за удар по "Охматдиту"

Ракетним ударом по дитячій лікарні "Охматдит" командував російський генерал-лейтенант Сергій Кобилаш

Про це повідомив заступник Голови СБУ Сергій Наумюк, передає пресслужба СБУ.

Тоді він обіймав посаду командувача дальньої авіації ВПС РФ, а після удару отримав підвищення і був призначений командувачем ВПС РФ.

Кобилашу заочно повідомлено про підозру за статтею "порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб".

"За період розслідування СБУ спільно з Офісом Генпрокурора провела колосальну роботу. Ми допитали 112 потерпілих і 50 очевидців, провели вибухотехнічні, судово-медичні та інші експертизи, проаналізували відео з камер відеоспостережень... Кобилаш наразі є підозрюваним у вчиненні й інших воєнних злочинів в Україні. Зокрема, під його керівництвом здійснювалися обстріли цивільної енергетичної інфраструктури у 2022-2023 роках. У березні 2024 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Кобилаша якраз за ці воєнні злочини", - заявив Наумюк.

За наказом Кобилаша бомбардувальник Ту-95МС 22-ї гвардійської важкої бомбардувальной авіаційної дивізії здійснив пуск по дитячій лікарні ракети Х-101. Обстріл "Охматдиту" здійснила 22-га гвардійська важка бомбардувальна авіаційна дивізія дальньої авіації повітряно-космічних військ рф. Літак піднявся у повітря з аеродрому поблизу Оленєгорська та запустив ракетунад Саратовською областю на відстані майже 600 км від кордону України. Ракета постійно змінювала траєкторію польоту через території чотирьох українських областей.

У СБУ підкреслили: це свідчить, що ракета була запрограмована для максимального "обходу" української ППО і подальшого влучання в "Охматдит".

Як повідомляв "Апостроф", постпред України в ООН підловив міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова на брехні про удар по "Охматдиту".