RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Літнє сонцестояння 2023: головні заборони, традиції та прикмети

В Україні День літнього сонцестояння є сакральною, магічною подією.

"Апостроф" розповідає, коли найдовший день і найкоротша ніч року і які існують заборони, традиції та прикмети, пов'язані з цим днем.

Читайте також: Зневоднення та тепловий удар: чому небезпечно пити холодне пиво у спеку

Щороку Земля переживає два дні сонцестояння – взимку та влітку. Літнє сонцестояння завжди проходить в ту саму дату, залежно від календаря - 20 або 21 червня. У 2023 році найдовший день і найкоротша ніч випадають на середу, 21 червня о 17:57 за київським часом. Саме в цей момент вісь планети Земля максимально нахилена до Сонця і висота підйому зірки на небосхилі вважається найвищою. Також цього дня у Північній півкулі починається літо. В Україні 21 червня 2023 року сонце зійде о 03:46 ранку та зайде о 20:13 вечора – день триватиме 16 годин 27 хвилин.

Традиції у день літнього сонцестояння

День літнього сонцестояння вважався у наших предків особливо містичним і таким, що відрізняється від інших сильною енергетикою. Навіть сьогодні езотерики стверджують, що в цю дату краще вставати на заході сонця, коли енергетика знаходиться на найвищому рівні. Також у цей період можна загадувати бажання, які обов'язково здійсняться. Щоб залучити розташування Сонця, слід носити яскраві кольори (помаранчевий, червоний, жовтий) і додати золоті прикраси або інші деталі. Це день позитивної енергетики, тому лаятись і підвищувати голос не варто.

До введення Григоріанського календаря на території сучасної України святкували день літнього сонцестояння 7 липня, тобто на Івана Купала. Здавна людям подобалися гуляння, збирання лікарських трав, співи, танці та пошук таємничої квітки папороті. Вранці дівчинки збирали росу з трави, щоб вмитися нею. Вважалося, що так можна зберегти красу та молодість. Також обов'язково купалися у відкритих водоймах, а незаміжні дівчата ще ворожили на нареченого: плели вінки та пускали їх по воді. Вірили, якщо прокинутися в день літнього сонцестояння до світанку можна весь рік бути здоровим. Існувало і повір'я, пов'язане з водою: якщо хлопець випадково облив дівчину - незабаром на них чекає весілля.

Раніше "Апостроф" писав, що період з 18 по 24 червня очікується найтриваліша та найінтенсивніша магнітна буря в червні 2023 року.

Вас також може зацікавити:

Аномальне тепло в Україні: яких сюрпризів чекати від погоди влітку

Почнеться біла смуга: день літнього сонцестояння принесе успіх цим знакам Зодіаку

Відкрийте своє серце: ці п'ять знаків зустрінуть любов всього життя до кінця місяця