RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

В Україні ціни на автогаз побили рекорд: чого слід чекати водіям у листопаді

В Україні зупинилося зростання цін на бензин, подешевшало дизельне паливо; водночас автогаз не тільки не подешевшав, а й знову побив черговий рекорд.

Про те, якими будуть ціни на пальне для українських водіїв у листопаді, повідомляє "Сьогодні. Гроші".

З початком листопада літр LPG коштує майже 20 гривень, тоді як рік тому він коштував на 35% дешевше – 12,75 гривень за літр. Рівно рік тому, 9 листопада 2020 року, літр бензину А-95 коштував 24,20 гривень, що на 25% дешевше, ніж зараз, а літр дизельного палива – 23,50 гривень (на 23% дешевше, ніж зараз).

За минулі вихідні на АЗС мереж преміум-сегменту ціни досягли 19,50 грн/л, у низці інших мереж перевищили 19 гривень. Зокрема, на WOG та ОККО бензин А-95 подорожчав на 20 коп./л, до 33,49 грн/л, тоді як дизель подешевшав на 17 коп./л, до 31,90 грн/л - у інших же трейдерів, де ціни не дотягують до максимальних, прайси майже не змінилися.

Як зазначає аналітик "Консалтингової групи "А-95" Ігор Єгозаров, незважаючи на рекомендації Мінекономіки України, невелике подорожчання бензину в ряді мереж АЗС сталося через падіння цін на популярні марки нафти. Так, за перший тиждень листопада найпопулярніша марка Brent впала в ціні на 3,5%, з 84 до 81 долара за барель, наголосив експерт.

"Також весь перший тиждень листопада на євроринках спостерігалося зниження котирувань на основні види нафтопродуктів, яке загалом становило 15 доларів за тонну (-2,2%) у великому гурті та 57 коп. за літр (-2%) у дрібному гурті (від бензовоза). Це стабілізувало ціни на українському ринку та тисне на них у бік зниження", - пояснює Єгозаров.

Директор Науково-технічного центру "Психея" Сергій Сапегін додає: перш за все йдеться про дизельне паливо, значні запаси якого призводять до зниження оптових цін, що вже позначилося на роздробі. Експерти прогнозують стабільність цін на бензин і ДП до кінця тижня з перспективою їхнього зниження - водночас, аналітик ринку зрідженого газу Артем Куюн обіцяє подальше зростання цін на автогаз.

Якщо прогонози Куюна виправдаються, то вже днями водіям в Україні доведеться платити по 20 гривень за літр автогазу.

Раніше "Апостроф" розповідав, чому в зимовий період водії зі стажем досить часто використовують бензин марки А-92 замість рекомендованого виробником А-95.