RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Новий податок та нові штрафи для українських водіїв: кому і скільки доведеться платити

У 2022 році запрацюють зміни в податку на розкіш та нові штрафи для українських водіїв. Зокрема, розширили список тих, хто має віддавати за свій автомобіль кошти до бюджету.

"Апостроф" з'ясовував нюанси нововведень.

Так, нові правила зі сплати податку на авто передбачені законопроектом №5600, які запрацювали з 1 січня поточного року.

Примітно, що критерії визначення, чи потрібно сплачувати податок за автомобіль залишилися колишніми (вік та вартість), та змінилися мінімальні значення.

Тепер автовласникам доведеться платити податок обсягом 25 тисяч гривень, якщо: вік автотранспорту не перевищує 5 років; коштує більше 200-т мінімальних зарплат (раніше було 375 мінімалок).

Таким чином, під дію норм цього закону підпаде значно більше коло осіб, ніж було торік. Сплачувати його потрібно одноразово, проте щороку. Інакше - загрожуватиме штраф - податок збільшиться на 10% за 90 днів несплати, 20% - після цього терміну.

Також у січні чекають на водіїв штрафи за порушення правил дорожнього руху. Під час їзди без прав стягуватимуть 425 гривень, а без водійського посвідчення водія – 3,4 тисячі гривень (повторне порушення коштуватиме 20,4 тисячі гривень).

За керування авто у нетверезому стані стягуватимуть 17 тисяч гривень. До всього - порушника на рік позбавлять права на керування авто.

Як писав "Апостроф", установка газобалонного обладнання вважається переобладнанням автомобіля, тому вона має бути вказана у технічному паспорті. А якщо ні, то можна потрапити на штраф.