RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

На ці хитрощі ведуться багато хто: українцям розповіли, як не припуститися помилки при покупці авто

МВС України фіксує щорічно тисячі випадків, коли авто покупають із підробленими документами або VIN-кодами. Таке автошахрайство карається законом, тому слід ретельно перевіряти документи машини перед її придбанням.

Про це повідомляє Uamotors.

Бувають випадки, коли номерний знак та техпаспорт збігаються, але номер кузова - ні. Під документи з однаковими реквізитами може їздити і чотири авто, але лише одне з них буде легальним. Покупають авто завжди за нотаріальним дорученням чи по розписці, але шахраї можуть продати машину без офіційного переоформлення та проведення експертизи. Саме експертиза виявляє легальність такого авто.

За підробку ідентифікаційного номера шасі або кузова можуть відкрити провадження за за статтею 290 Кримінального кодексу. Щоб довести відсутність вини, що вам продали таку машину, потрібно вказати інформацію з контактами продавці-шахрая, в якого купляли цей транспортний засіб. У гіршому випадку, вам загрожує за цією статтею штраф від 150 - 250 неоподаткованих мінімувів доходів громадян, або виправними роботами до двох років, або обмеженням волі до трьох років.

Тому покупку авто варто здійснювати через переоформлення у сервісному центрі МВС із проведенням експертизи номерів агрегатів та реєстраційних документів, щоб не потрапити у пастку. Такий огляд обов'язковий, за винятком реєстрації нової машини.

Якщо авто покупати за дорученням, то треба провести експертизу перед покупкою. Потім потрібно зберегти висновок експерта. Така процедура триває не більше 20 хвилин, а потім автовласник отримає від фахівців офіційне підтвердження про легальність транспортного засобу, що захистить від кримінальної відповідальності та втрати авто.

Раніше ми писали, як українських водіїв обманюють на АЗС із паливом.