RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Перехід на зимову гуму: у яких країнах Європи можуть оштрафувати за невчасну заміну

Жовтень - час міняти літні шини на зимові, проте не в усіх європейських країнах встановлені чіткі правила застосування зимових шин, а в деяких - вони взагалі відсутні.

Однак у багатьох країнах "перевзувати" машину обов'язково, пише Telegram-канал "УкрАвтопром".

Австрія. Заміна є обов'язковою з 1 листопада по 15 квітня. Також у авто мають бути ланцюги протиковзання на дві шини провідної осі.

Боснія і Герцеговина. Зимові шини повинні бути встановлені в період з 15 листопада до 15 квітня, норма обов'язкова для авто масою >3,5 т.

Болгарія. З 15 листопада по 1 березня літні або зимові шини, що були у використанні, повинні мати глибину протектора не менше 4 мм. Крім того, з 1 листопада по 31 березня, у машині також мають бути ланцюги протиковзання.

Латвія. Зимові шини M+S є обов'язковими для авто масою менше 3,5 т з 1 грудня по 1 березня. Мінімальна глибина протектора потрібна на рівні 4 мм.

Литва. Водії зобов'язані поставити зимову гуму на свої машини у період з 1 листопада до 1 квітня. Йдеться про транспортні засоби масою менше 3,5 т.

Норвегія. На авто масою >3,5 т мають стояти зимові шини з 15 листопада до 31 березня.

Читайте також: Як їздити безпечно на авто взимку: поради та заборони

Румунія ПДР країни зобов'язує встановити зимові шини із символом M+S на провідні мости всіх транспортних засобів масою >3,5 т. Також обов'язково обладнання ланцюгами, встановленими у місцях, вказаних відповідними дорожніми знаками.

Сербія З листопада до квітня на авто повинні стояти шини з маркуванням M+S. Мінімальна глибина протектора – 4 мм.

Словаччина. Зимові шини M+S з глибиною протектора не менше 3 мм потрібні для вантажівок масою >3,5 т. з 15 листопада по 31 березня на провідній осі.

Словенія. З 15 листопада до 15 березня зимові шини є обов'язковими як мінімум на провідній осі (мінімальна глибина протектора 3 мм). Ланцюги протиковзання потрібні для транспортних засобів масою >3,5 т., якщо вони не мають зимової гуми.

Туреччина. З 1 грудня до 1 квітня зимові шини з глибиною протектора не менше 4 мм потрібно встановлювати для транспортних засобів, які перевозять вантажі регіональними дорогами.

Фінляндія. Зимові шини обов'язкові з 1 листопада по 31 березня, некеровані провідні осі повинні бути оснащені шинами з маркуванням 3PMSF або POR або шипованими шинами.

Франція. З 1 листопада по 31 березня на розсуд префектур автомобілі масою >3,5 т мають бути оснащені шинами 3PMSF.

Хорватія. Обов'язкове встановлення зимових шин з 15 листопада по 15 квітня, шини M+S повинні бути встановлені на провідних осях усіх транспортних засобів масою >3,5 т.

Чорногорія. З листопада по квітень на певних дорогах, позначених Міністерством громадського порядку, потрібні шини з маркуванням M+S або зимові шини.

Чехія Встановлення зимових шин є обов'язковим у зимових дорожніх умовах або на ділянках, зазначених відповідним знаком з 1 листопада по 31 березня.

Швеція. Допустима мінімальна глибина протектора взимку становить 5 мм для всіх шин, за винятком шин для причепів (1,6 мм).

Естонія. Встановлення зимових шин є обов'язковим з 1 грудня по 1 березня для транспортних засобів масою <3,5 тонни.

Раніше "Апостроф" розповідав, чи є штрафи за їзду на літній гумі в зимовий період в Україні.