RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

На малюнках Леонардо да Вінчі виявили цікаву "знахідку": фото

Нове дослідження робіт Леонардо да Вінчі виявило різноманітні приховані форми життя на його малюнках, експерти вважають, що їх можна використовувати для створення "каталогу" мікробіома творчості художника.

Про це йдеться в матеріалі The Express.

Як говориться в матеріалі, кожне з творів майстра може похвалитися унікальною колекцією бактерій і грибів. Мікробіоми кожного ескізу включають також загальні ключові елементи, щоб на їхньому тлі можна було виділити унікальні.

Крім іншого на роботах художника знайшли велику кількість ДНК людини (ймовірно, цінителів мистецтва) і мікроби, здатні знищити самі твори. Дослідники відзначили, що найбільшим сюрпризом стала висока концентрація бактерій на малюнках в порівнянні з грибами.

Для дослідження були обрані сім творів Леонардо Да Вінчі різних періодів.

Для вивчення був вибраний метод генетичного секвенування під назвою Nanopore.

"В цілому комахи, реставратори і географічна локалізація, здається, залишили слід на малюнках, невидимий оку. Важко сказати, чи є якісь з цих речовин з того часу, коли Леонардо да Вінчі робив начерки своїх малюнків", - відзначили дослідники.

Як повідомляв "Апостроф", раніше картину "Джоконда" Леонардо да Вінчі оцифрували за допомогою мультиспектральної камери і виявили під нею невідомий малюнок.