RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

Чому переробка пам’ятника Леніну на Шевченка - це брутально: відповідь В’ятровича

Українізація радянських монументів є самообманом, який не має нічого спільного від справжнього відмежування від тоталітарного культу.

Таку думку "Апострофу" висловив колишній голова Українського інституту національної пам'ятi (2014–2019), нардеп Володимир В’ятрович, коментуючи перетворення пам’ятника Леніну на Шевченка на Житомирщині.

Йдеться пам’ятник Леніну у селі Котлярка, де місцевий художник Володимир Герасимчук замінив кепку на "Кобзар", а піджак перетворив на пальто.

На переконання В’ятровича, така форма "декомунізації" є ще брутальнішою, аніж поява Тризуба на щиті Україні-Матері.

"Для мене це ще брутальніше, ніж почепити герб на щит Батьківщини-Матері. Я ніколи цього не підтримував. Я підтримував демонтаж совєцького герба згідно із законом. Але, на мою думку, спроба українізувати цей виключно совєцький монумент не є вдалою. Якщо ж ідеться про переробленого Леніна, то ця форма "декомунізації" не є прийнятною. Це самообман якийсь, який не має нічого спільного від справжнього відмежування від тоталітарного культу", - наголосив історик.

Він вважає, що пам'ятники радянських діячів підлягають виключно знесенню.

"Я втішений, що зараз таких випадків одиниці. Хоча така небезпечна тенденція була. З 2015-го року було багато бажаючих говорити, що ми переробили ці пам’ятники, ми їх тепер по-інакшому назвемо, вдягнемо Леніна у вишиванку", - додав Володимир В’ятрович.

Нагадаємо, раніше журналіст та письменник Остап Дроздов розкритикував перероблений в рамках декомунізації пам'ятник радянському політичному діячеві Володимиру Леніну на скульптуру українського письменника Тараса Шевченка у Житомирській області.