RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Організатори кінофестивалю у Торонто зробили скандальну заяву про фільм "Росіяни на війні"

Міжнародний кінофестиваль у Торонто все-таки вирішив залишити у програмі скандальний документальний фільм "Росіяни на війні". Організатори вважають, що він не містить російської пропаганди.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті фестивалю.

Зазначається, що прем'єра відбудеться цього тижня, згідно з графіком. Покази заплановано на 13,14 та 15 вересня.

"На нашу думку, цей фільм не слід вважати російською пропагандою. Хоча ми розуміємо занепокоєння, висловлені багатьма, ми вважаємо, як і Венеційський кінофестиваль та інші міжнародні фестивалі, які включили цей фільм у свою програму, що цей канадський документальний фільм заслуговує на місце в нашому відборі", - заявили організатори.

"Як культурна інституція, ми стоїмо на захисті права митців та культурних працівників вільно висловлювати політичні коментарі та виступати проти цензури. Оскільки кінематографісти, як і всі митці, працюють у динамічній взаємодії з їхніми суспільствами, ми віримо, що наша роль як кураторів та представників фільмів повинна бути однозначним захистом художнього вираження та зобов'язанням забезпечити безпечні, відкриті простори для взаємодії, критики та роздумів над творчістю митців.

Ми розуміємо і глибоко відчуваємо страждання українського народу в результаті незаконного російського вторгнення. Коли ми взаємодіємо з мистецтвом, створеним у цей політично напружений час, нас ведуть демократичні цінності свободи совісті, думки, вираження і мирних зборів, як це захищено в Канадській хартії прав і свобод для всіх канадців, включаючи канадських митців", - йдеться на сайті фестивалю.

Як повідомляв "Апостроф", у Канаді депутати, а також віце-прем'єрка Христя Фріланд, виступили з критикою використання державних коштів на фільм "Росіяни на війні", знятий Анастасією Трофімовою. А телерадіокомпанія TVO вирішила більше не підтримувати і не транслювати фільм.