RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Рада прийняла закон про столицю: які зміни чекають на Київ

Верховна Рада України прийняла в першому читанні закон про розділення повноважень і посади київського міського голови і голови Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Про це повідомляє інформагентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з законопроектом №2143-3 про внесення змін до закону України "про столицю - місто герой Київ", будуть введені районні державні адміністрації в Києві. За цей закон проголосували в першому читанні 244 народних депутата.

Автори законопроекту, а зокрема народний депутат фракції "Слуга народу" Олександр Ткаченко, пропонує створити нову систему організації та здійснення місцевого самоврядування та виконавчої влади в столиці України.

Згідно із законопроектом, Київський міський голова буде очолювати Київський магістрат - виконавчий орган Київської міської ради, головувати на засіданнях Київміськради, а голова Київської міської державної адміністрації буде здійснювати нагляд за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування та координувати діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

Автори законопроекту також пропонують відновити районні ради в Києві, як представницькі органи жителів районів міста.

Законопроект також пропонує комплексно врегулювати питання правового статусу міста Києва та особливостей місцевого самоврядування, в тому числі спеціальний статус Києва; реалізація столичних функцій; адміністративно-територіальний устрій міста Києва; взаємодія територіальної громади міста Києва та територіальних громад населених пунктів Київської області; місцеве самоврядування в Києві; статус Київського міського голови і його заступника з фінансових питань, заступника Київського міського голови - керуючого справами Київської міської магістрату і заступника Київського міського голови - головного архітектора міста Києва; порядок забезпечення головою Київської міської державної адміністрації дотримання в Києві Конституції і законів України; стратегічне планування в Києві.

Як повідомляв "Апостроф", в партії "Слуга народу" планують призначити дострокові місцеві вибори в Києві, поставивши на голосування у Верховній Раді відповідний законопроект.