RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Є серйозні ризики: як комітет Ради голосував за законопроект про столицю авторства "Слуги народу"

За проект закону проголосували 20 членів комітету

За проект закону проголосували 20 членів комітету Фото: delo.ua

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект "Про місто Київ - столицю України" №2143-3 авторства депутатів "Слуги народу" Олександра Ткаченка, Дмитра Гуріна, Анни Бондар та інших.

За рекомендацію парламенту прийняти законопроект за основу проголосували 20 членів комітету з 27 присутніх.

На розгляд комітету на засіданні 1 жовтня були представлені чотири альтернативні законопроекти про столицю, три з них були відхилені. Члени комітету обговорювали необхідність винесення всіх законопроектів на експертизу Венеціанської комісії і проведення громадського і комітетського обговорень, однак, при прийнятті рішення, голова комітету Андрій Клочко (партія "Слуга народу") не виніс на обговорення цю пропозицію.

Присутній на засіданні мер Києва Віталій Кличко розкритикував законопроекти і заявив, що рекомендований комітетом документ є неконституційним і порушує європейські принципи самоврядування.

"У нас є безвіз і рекомендації Європейського співтовариства щодо розвитку місцевого самоврядування. Деякі з законопроектів рухають нас на схід, а не на захід і хочуть поставити на український паспорт двоголову курку", - заявив Кличко.

Член комітету Олена Шкрум також повідомила про нелегітимність законопроектів.

"Законопроект №2143-3 (рекомендований комітетом, - ред.) є найгіршим з усіх, які я читала. Він пропонує абсолютно нову систему місцевого самоврядування для столиці, що підриває принципи унітарності української держави. Він стане прецедентом для ДНР, ЛНР або іншої області , яку Путін (президент Росії Володимир Путін, - ред.) захоче собі ", - сказала Шкрум.

Незважаючи на це, профільний комітет все-таки підтримав законопроект №2143-3, про який раніше вже писав "Апостроф". У ньому пропонується відновити районні ради, залишається норма про поділ повноважень і посади Київського міського голови і голови КМДА.

"Київський міський голова буде очолювати Київський магістрат - виконавчий орган Київської міської ради, головувати на засіданнях Київської міської ради, а голова Київської міської державної адміністрації буде здійснювати нагляд над дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування та координувати діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади" , - йдеться в документі.

При цьому, в цьому документі "Слуги народу" немає дати виборів 8 грудня. За інформацією "Апострофа", в партії обговорюється відмова від сценарію проводити дострокові місцеві вибори в Києві. За словами співрозмовників, зараз є домовленість про те, що після голосування за законопроект, призначається "свій" глава КМДА, ним, за словами співрозмовників, стане нардеп від "Слуги народу" Олександр Ткаченко.

"З Кличком є домовленість, він погодився на урізання повноважень, але при цьому залишається мером Києва. Виборів не буде, так як у "Слуг" немає свого достатньо рейтингового кандидата, який би зараз зміг перемогти Кличка. Зате у них буде призначений глава КМДА" , - розповідає джерело, знайоме з ситуацією.

Однак не виключено, що в разі остаточного звільнення або зміни повноважень київського голови, Кличко спробує створити паралельний виконавчий орган Київської міської ради.

28 серпня 51 народний депутат України звернувся до Конституційного суду, щоб той ще раз пояснив норми Конституції в частині здійснення місцевого самоврядування в столиці. У зверненні депутатів згадано питання про можливість створення "відділів, управлінь та інших виконавчих структур поза структурою Київської міської ради". Оскільки повноваження КМДА визначаються Київрадою, більшість в якій плюс-мінус належить партії "Удар-Солідарність", то вже Кличко зробить "весільним генералом" призначеного Зеленським главу КМДА.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному