RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

У Києві хочуть перейменувати одну з центральних станцій метро

У Києві станцію метро "Дорогожичі", Сирецько-Печерської лінії, можуть перейменувати в "Бабин Яр", оскільки вона розташована на історичній території урочища Бабин Яр, де в 1941-1943 рр. сталася одна з найбільших трагедій Голокосту - масові розстріли, в яких загинуло близько 100 тисяч осіб.

Про це йдеться на офіційному сайті меморіального центру Голокосту "Бабин Яр".

Відзначається, що вже було подано звернення на ім'я міського голови Києва Віталія Кличка.

Фінансування буде здійснювати Благодійний фонд.

До того ж в майбутньому на території бабиного Яру планируют побудувати цілий Меморіальний центр. Тому перейменування станції спростить навігацію в місті для всіх бажаючих відвідати це місце.

"Бабин Яр є місцем злочину двох тоталітарних систем. Одна знищила в цьому місці тисячі невинних людей, а друга намагалася приховувати правду про ці події", - підкреслив генеральний директор центру Максим Яковер.

Ініціатива вже отримала підтримку киян, зокрема, представників ОСН Подільського та Шевченківського районів, багатьох громадських організацій, активістів та лідерів громадської думки.

"Перетворення місця забуття в місце пам'яті - це наш борг перед Києвом, перед усім світом і перед майбутнім поколіннями. Переконані, що перейменування станції метро "Дорогожичі" на "Бабин Яр" буде сприяти переосмисленню киянами цієї місцевості", - додав Яковер.

Також на своїй сторінці в Facebook він зазначив, що одного перейменування - недостатньо. Після цього має відбутися редизайн.

"Саме зі станції повинна початися розповідь. Яка триває в заповіднику і потім - в музеї. Перейменування - це пролог", - написав він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент України Володимир Зеленський в Ізраїлі Звернувся до євреїв усього світу .