RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

У Києві копи влаштували свавілля через порушення карантину: фото, відео і розповідь постраждалої

Киянку затримали під час того, як вона знімала на відео поліцію і людей, які протестували проти забудови, їй загрожує штраф за порушення карантину і непокору поліції.

Про це в Facebook написала сама затримана, Олександра Навроцька.

Інцидент стався 8 квітня на вулиці Лабораторній в Печерському районі Києва біля будівництва житлового кварталу, де проти забудови протестували кілька людей. Люди заблокували виїзд з будівництва, приїхала поліція.

Правоохоронці затримали учасників протесту і кількох людей, які знімали те, що відбувається, на телефони. Серед них опинилася і Олександра Навроцька.

Через два дні вона докладно розповіла про події того дня.

"8 квітня я вийшла з дому приблизно о 16:30 в аптеку за Номігреном. Це ліки, які були вкрай мені потрібні. Звичайно, я була в масці і мала посвідчення моєї особистості. Коли я вийшла з дому, на шляху в аптеку вже був натовп поліцейських і кілька моїх сусідів. Я звернулася до працівників поліції з проханням пояснити, що трапилося. Не отримавши коректної відповіді я перейшла на іншу сторону вулиці, щоб уникнути натовпу і почала знімати", - пише дівчина.

Через кілька хвилин до неї підбігли троє правоохоронців і потягли в автобус, набитий людьми. При цьому поліцейські поводилися вкрай грубо, вивертали їй руки, через що вона кілька разів втрачала свідомість.

"У несвідомому стані мене затягнули в автобус, пізніше мене в ньому поставили на коліна. Я просто була в шоці. Коли прийшла до тями, то зрозуміла що крім мене в автобусі було ще близько 30 осіб ... Дзвонити рідним і адвокату заборонили. До того ж, щільність беркутів в автобусі була настільки високою, що, думаю, ризик заразитися Covid-19 був критичним", - розповіла Навроцька.

У Печерському райвідділі їй не пояснили причини затримання, але протоколи про адмінправопорушення склали. Тепер дівчині загрожує штраф в 17-35 тисяч гривень за порушення карантину і ще один штраф за непокору поліції. У відділку вона провела чотири години. При цьому в протоколі зазначено, що її "запросили" в РВВС.

Навроцька показала відео свого затримання:

Медики зафіксували травми, нанесені їй під час затримання: "множинні удари і гематоми обох гомілок і правого плеча". Дівчині призначили лікування в поліклініці і консультацію невропатолога.

У протоколі про адміністративне правопорушення Навроцька написала, що з адмінпорушенням не згодна, "була затримана незаконно на протилежному боці вулиці".

Як повідомляв "Апостроф", у Львові поліцейські побили чоловіка, який спав на лавці, і пішли.