RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

У Києві назріває скандал через призов до армії абітурієнта

У Києві спалахнув гучний скандал, абітурієнт Ігор Дрозда поскаржився на незаконний призов до ЗСУ.

Про це він повідомив в Facebook.

"Військовий комісаріат Києва порушуює законодавство про призов на строкову військову службу! Призовники Дарницького районного військового комісаріату були викликані 9 липня на міську комісію. Вона проходила в збірному пункті за адресою Зрошувальна 17а. Я в свою чергу також на ній був присутній. Я пред'явив оригінали документів на вступ в магістратуру в КНУКіМ а також довідку з навчання в мовному центрі Чеської Республіки. Згідно зі статтею 17 про звільнення від військової служби пункту 8 і 9, я повинен був отримати звільнення, однак не отримав. Комісія відхилила мої документи і одноголосно проголосувала за те, щоб закликати мене до військової служби", - написав він.

Він зазначає, що документи на вступ подаються в серпні, а до цього моменту кожен абітурієнт вважається потенційним призовником.

За його словами, після втручання Міносвіти колишнім школярам у віці 18-19 років дали відстрочку, однак студентів, які вступають на магістратуру в віці до 25 років, це не стосується.

"Нас незаконно утримують на території збірного пункту. Після рішення комісії нам сказали чекати на вулиці, щоб зважилися "якісь питання". Ми довго чекали і в результаті нас завели до їдальні і показали, де ми будемо спати. Всі були в шоці від того, що 1 липня на районній комісії нам відзначили з'явитися без речей. І сьогодні нам не повідомили, і не пред'явили документів на підставі чого нас утримують на території збірного пункту", - написав він.

Також Дрозда розповів, що призовники дзвонили в поліцію, прокуратуру, журналістам, але ЗСУ нікого не пускали на територію. А військові відповідали, що виконують накази і не мають права відповідати на питання.

"На даний момент відомо, що вчора до зборного пункту було направлено 4 патрульні поліції проте їх не впустили на територію. По відношенню до мені та інших осіб, які знаходяться на території збірного пункту у м. Києві по вулиці Зрошувальна 17а порушено статтю 146 Кримінального кодексу України про нелегальне утримання", - написав Дрозда.

Нагадаємо, що на час дії карантину через спалах коронавируса в країні були припинені заходи призову громадян на строкову військову службу.

До слова, раніше в Генеральному штабі Збройних сил України детально розповіли про те, як буде проводитися призов на строкову військову службу в травні-липні 2020 року.