RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

"Дефіцит 30%": Кличко висловився про стан енергосистеми Києва

Через постійні ракетні обстріли Росії енергетична інфраструктура України може впасти в будь-який момент.

Про це під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі заявив міський голова Києва Віталій Кличко.

Він зазначив, що інфраструктура української столиці може впасти будь-якої секунди, оскільки ракетні удари Росії разом із низькими температурами створюють велике навантаження.

Читайте також: Відключень світла в Україні на вихідних поменшає

Він уточнив, що вже зараз в українській столиці енергетичний дефіцит становить близько 30%.

"Зараз в Україні досить холодно, тому жити без електрики та опалення практично неможливо", - додав Кличко у кулуарах економічного форуму, зазначивши, що ситуація критична та українці буквально борються за виживання.

У той же час, як зазначив гендиректор енергокомпанії YASNO Сергій Коваленко, на Київ у понеділок виділяли лише 974 МВт із необхідних 1600.

Тому енергетики йшли на межі графіка та відключали у всіх сірих зонах, оскільки обмеження – це єдина можливість зараз не зробити все ще гіршим.

Він пояснив, що у структурі генерації на початку 2022 року атомні електростанції займали 55%, ТЕС та ТЕЦ – 29%, ГЕС – 7% та сонячні та вітрові станції – 9%.

Атомні електростанції, які виробляли великі обсяги електроенергії, були основним джерелом, але вони негнучкі і не можуть швидко реагувати на зміни в попиті, пояснив Сергій Коваленко.

Атомна генерація працює не повною мірою через те, що ЗАЕС не віддає електроенергію в мережу і цей брак компенсувати неможливо.

Теплова генерація зазвичай використовується якраз для швидкого балансування генерації та споживання, але зараз пошкоджено і ТЕС.

Енергосистема по всій Україні є єдиною і якщо не працюють кілька блоків електростанції на заході країни, то обмеження стосуватимуться однаково і Львівщини, і Одещини, і Черкащини, зазначив Сергій Коваленко, додавши, що всі сили енергетиків зараз спрямовані на відновлення та ремонти.

Нагадаємо, що киян закликають утриматися від проведення масових заходів на Водохреща .