RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

"Колиска Духу": фото та історія будинку з демонами в центрі Києва

Загадковий та моторошний водночас – будинок Гессельбейна, більш відомий серед киян як “Колиска Духа”, понад сто років притягує до себе любителів містики через свій нестандартний вигляд та історії, повязані з будівництвом будинку та життям його мешканців.

Читайте також: Унікальні розписи залишилися тільки на фото: як виглядав Успенський собор в Києві в день підриву, фото

Незвичний будинок, розташований по вулиці Городецького 15 було побудовано архітектором Едуардом Брадтманом на замовлення пруського барона Вільгельма Гессельбейна на території колишньої садиби Мерінга, розповіли у "Клубі Корінного Киянина" у Facebook.

Прибутковий дім у стилі раннього модерну отримав поетичну назву “Колиска Духу” через те, що приховує у собі багато таємниць.

Фасад будівли прикрашає голова Кроноса (Сатурна), а у чудернацькій ліпнині зашифрована давньогрецька легенда про народження Зевса.

Згідно з міфом, Кронос пожирав своїх малих нащадків, аби вони не претендували на його безмежну владу. Саме після народження молодшого сина Кроноса Зевса, титаніда Рея сховала малюка від батька. Постать Реї прикрашає парадний вхід “Колиски Духів”. Голови Карібантів - демонів рослинних сил Землі, що за легендою били в барабани, щоб заглушити плач маленького Зевса, також прикрашають будинок.

Крім античних персонажів на фасаді будівлі багато квітів та рослинного орнаменту.

Історики кажуть, що дата будівництва, що значиться на фасаді (1886 -1948) є хибною, оскільки у 1886 році садиба ще не була виставлена під забудову та входила до садиби Мерінга. Є припущення, що будинок зведено десь між 1901 – 1903 роками.

Ще одна загадка, якій й досі дивуються місцеві краєзнавці – той факт, що будівля вціліла після пожежі на Хрещатику у 1941 році.

Попри те, що сьогодні екстер’єр будівлі значно погіршився через сучасні вивіски та пластикові вікна, “Колиска Духу” залишається одним з найкрасивіших місць столиці.

Також, вас може зацікавити те, що у Києві є ще одне містичне місце - Замок Річарда, який не має відношення до Англії: цікаві факти про історичну будівлю у Києві, фото.

Вам варто прочитати:

Руїни собору, базари та дівчата: вражаючі фото Києві в кінці 1950-х, зроблені американським туристом

Як виглядав Київ у 1918 році: цікаві фото, зроблені німецьким військовим

Тут бували Шевченко, Гоголь і Леся Українка: в мережі показали архівні фото Пущі-Водиці в Києві