RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Тут бували Шевченко, Гоголь і Леся Українка: в мережі показали архівні фото Пущі-Водиці в Києві

У соцмережах оприлюднили історичні фотокартки пристоличної Пуща-Водиці, в якій бували Тарас Шевченко, Микола Гоголь та Леся Українка.

Фотокартки опублікував ресурс "Спрага: в Києві цікаво".

Читайте також: Як виглядав Поділ у 1900-х роках: у мережі показали унікальні архівні фото Києва

Пуща-Водиця відома з X ст., згадується разом із містом-резиденцією великих київських князів Вишгородом як постійне місце князівського полювання.

У 1724 році на території сучасної Пущі-Водиці створено лісове господарство. Завдяки мальовничим лісовим ландшафтам, озерам із джерельною водою, м'якому клімату та цілющому повітрю у кінці XIX ст. Пуща-Водиця набула значення кліматичного курорту.

Ініціатором спорудження в Пущі-Водиці цілісного дачного селища виступив у 1883 р. купець, гласний Київської міської думи Микола Чоколов. У 1894 р. було розроблено план майбутнього селища, який цілком збігається з його сучасним плануванням. У 1895 р. дано дозвіл на забудову всім, хто виявив бажання орендувати виділені садиби.

До 1910-х рр. облаштування селища було в цілому завершено, прокладено обидві колії трамвайної лінії (першу колію — до 1904 р., другу – 1908-09). Трамвай прямував від пл. Контрактової до початку с. Міська Горенка. У 1912 р. розпочато телефонізацію. У 1903 р. Товариство для боротьби з сухотами та бугорчаткою влаштувало в Пущі-Водиці єдиний в Російській імперії санаторій для хворих на туберкульоз.

У радянські часи всі дачні будівлі були націоналізовані. На цій території збудували велику кількість лікувально-медичних закладів - санаторіїв, профілакторіїв, пансіонатів, будинків відпочинку тощо, внаслідок чого переважна більшість дачних садиб знищена, значна кількість тих, що збереглися, опинилися на території цих закладів.

У 1930—60-і рр. селище забудовано одно-, дво- і триповерховими санаторними спорудами у стилістиці радянського неокласицизму.

У 1981 р. Пуща-Водиця стала селищем міського типу. За рішенням Київської міської ради від 8 листопада 2001 року перестала бути селищем міського типу у складі Києва та стала частиною Оболонського району. Сучасна Пуща-Водиця є найпопулярнішим місцем відпочинку киян.

Селище належить до пам'яток історії. Багатьох письменників, художників та історичних особистостей приваблювала краса Пущі-Водиці. Свого часу тут побували Т. Шевченко, М. Гоголь, Леся Українка. Малювали її художники І. Їжакевич, Ф. Коновалюк.

Нагадаємо, у мережі оприлюднили фото Залізної церкви на Галицькій площі, яку більшовики знищили у 1931 році ХХ століття.

Вас також може зацікавити:

Київ на малюнках Тараса Шевченка: у мережі показали, як виглядала столиця на початку 19 століття. Фото

Як виглядала Оболонська набережна у Києві 70 років тому: у мережі показали архівне фото

У Києві зносять унікальний "Будинок із комахами": активісти б'ють на сполох