RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Відомий телеканал в Україні хочуть позбавити ліцензії: подробиці скандалу

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернеться до суду з позовом про анулювання ліцензії телеканалу NewsOne за мову країни-агресора (Росія) в ефірі.

Про це повідомляє інформаційне агентство "Укрінформ".

"Національна рада вирішила звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії на мовлення ТОВ "Новини 24 години"(телеканал NewsOne - ред.). І тут я хочу сказати, що Національна рада ні в якому разі не закриває канал, не забирає ліцензію - ми звертаємося до суду, щоб він прийняв своє рішення, адже дійсно дуже складне питання. І тому це також означає, що канал з сьогоднішнього дня не припиняє мовлення. Просимо, щоб ніхто цим не маніпулював. Він працює, ніхто не втрачає роботу, не виходить на вулицю, поки суд не розгляне цього питання", - прокоментувала перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк.

Крім цього, визнані розпалювання телеканалом національної, расової або релігійної ворожнечі і ненависті у висловлюваннях, які були поширені в ефірі NewsOne в період з 6 червня по 8 липня. Зокрема, в ефірі за 8 липня ведучі та учасники телепрограм обговорювали ідею проведення спільного телемосту з російським телеканалом "Росія24" під назвою "Треба поговорити", а також його подальшеу скасування.

Також NewsOne порушив деякі пункти законів України "Про телебачення і радіомовлення" та "Про інформацію". Тому Нацрада вирішила звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії на мовлення.

Після того, як член Нацради Сергій Костинский зачитав проект рішення, директор телеканалу NewsOne Юрій Будяк заявив, що під час засідання відбувається "політичне судилище, тому що вже багато років здійснюється тиск на телеканал NewsOne".

"Всі зачитані до нас претензії стосуються не журналістів і ведучих, а гостей, які в прямому ефірі мають право на власну думку. Більш того, ми вважаємо, що саме призначення перевірки і проведення сьогоднішнього засідання повністю незаконні, і з цим далі наш адвокат юридично доведе нашу позицію", - заявив він.

У той же час напрацьований регулятором проект рішення Будяк назвав "суб'єктивною точкою зору" і "думкою співробітників апарату Національної ради".

Зі свого боку народний депутат від "Опозиційною платформи - За життя" Олег Волошин, який також є і ведучим на NewsOne, заперечив, що в його висловлюваннях, озвучених в ефірі телеканалу, є ознаки порушення чинного законодавства.

"Я не бачу в моїх висловлюваннях, ні у висловлюваннях пана Рабіновича, ніяких ознак і спроб дискримінувати якусь етнічну групу або сталу соціальну групу", - сказав він.

При цьому глава Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич (фракція "Опозиційна платформа - За життя") назвав "ганьбою свободи слова" рішення Нацради.

"Я хочу стати на захист журналістів... Йдеться про відповідальність журналістів за дії гостей в студії, фактично це зараз інкримінується ліцензіату... Я вважаю, в даному проекті рішення не доведена вина ліцензіата. Підкреслюю, це моя особиста позиція... Вважаю ці звинувачення абсурдними. В даному випадку немає підстав звертатися до суду щодо припинення дії ліцензії для ліцензіата. Це дійсно буде ганьбою для свободи слова, якщо таке рішення буде прийнято", - заявив депутат.

В цілому обговорення тривали близько двох годин.

Як повідомляв "Апостроф", весь телевізійний простір України поділено між шістьма олігархами.