RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Роберт Кох: чому Google присвятив дудл відомому мікробіологу

Сьогодні, 10 грудня, виповнюється 112 років з дня, коли німецький лікар і мікробіолог Роберт Кох став володарем Нобелівської премії з фізіології і медицині. З цієї нагоди пошуковик Google розмістив на своїй головній сторінці тематичний дудл.

Кох розробив ряд нових методів в дослідженні мікробів і відкрив бацили сибірської виразки, холерного вібріона і туберкульозної палички. Однак важливі відкриття мікробіолога на цьому не закінчилися. Кох був першим, хто почав фарбувати бактерії. Завдяки цьому прийому розвинувся цілий розділ мікробіології, що стосується тинкторіальних властивостей мікробів.

Також Кох винайшов тверді поживні середовища. Є інформація, що вчений випадково забув у лабораторії розрізану варену картоплину, а наступного ранку виявив на ній колонії мікроорганізмів. Саме кружечки картоплі, на одному з яких нанесено портрет біолога, і зображені на дудл Google.

І ще одним важливим винаходом Коха є іммерсійний об'єктив. До винаходу збільшення мікроскопа було 400-500 раз, але вчений став застосовувати об'єктив, занурений в масло, це дозволило використовувати лінзи з більшою кривизною і отримати зображення при збільшенні в 900-1400 разів.

Як повідомляв "Апостроф", Google представив яскравий дудл з нагоди Дня Незалежності України.