RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Астрономи опублікували унікальне фото багатопланетної системи

Астрономи отримали безпрецедентні дані про склад планети HR 8799c - газового гіганта приблизно в сім разів масивнішого за Юпітер, що робить повний оборот навколо своєї зірки кожні 200 років.

Дослідження опубліковане в журналі Astronomical Journal, пише Naked Science.

Команда застосувала передові технології в Обсерваторії Кека на Мауна-Кеа на Гавайях, щоб підтвердити існування води в атмосфері планети і відсутність метану.

Тоді як інші дослідники вже проводили подібні аналізи цієї планети, нові, більш точні дані демонструють всю міць спільної роботи спектроскопії високої роздільної здатності та техніки адаптивної оптики, яка коректує ефект розмиття земної атмосфери.

Робити знімки екзопланет, що обертаються навколо зірок, - завдання не з легких. Світло, що йде від зірки, затьмарює планети, через що їх дуже складно побачити. На даний момент безпосередньо зняли більше дюжини екзопланет, включаючи HR 8799c і трьох її сусідів. Більш того, HR 8799 - єдина многопланетная система, чиї планети вдалося зняти безпосередньо, не рахуючи Сонячну систему.

Після отримання знімка астрономи можуть застосовувати спектрометри для того, щоб розбити світло планети, як призма перетворює сонячне світло в веселку. Так вони можуть виявити "відбитки" хімічних речовин в атмосфері. На сьогодні цю стратегію застосовували для вивчення атмосфер кількох газових гігантів. Надалі вчені планують проводити цю процедуру для планет меншого розміру, що знаходяться ближче до своїх зірок (чим ближче планета до своєї зірки і чим менше її розмір, тим складніше її побачити). Мета досліджень - пошук хімічних елементів в атмосферах землеподобних планет, що обертаються в зоні населеності навколо своїх зірок. Це можуть бути і біосигнатура на кшталт води, кисню і метану, які потенційно здатні вказувати на наявність на планеті життя.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 11 листопада повз Землю пролетіла "Комета смерті", яка нагадує за своєю формою людський череп.