RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

У США створили "живу" рукавичку для людей і роботів: опубліковано фото

Вчені з Массачусетського технологічного інституту (США) створили сенсорну рукавичку, яка дозволить роботам зі штучним інтелектом "відчувати" предмети, до яких вони торкаються.

Про це повідомляє "Naked Science".

Рукавичка коштує всього 10 доларів, але містить мережу з 548 датчиків, що збирають детальну інформацію про об'єкти, якими маніпулює рука всередині рукавички. За словами розробників, їх технологія допомагає створювати "тактильні карти", які можна потім використовувати для поліпшення спритності штучних рук.

Ці тактильні кадри дозволяють зрозуміти, з яким об'єктом взаємодіє рука. Також, за словами дослідників, ці кадри можна використовувати для оцінки ваги об'єкта. Обробка даних за допомогою спеціальної програми на основі машинного навчання допоможе роботам точно розуміти, що за предмет перед ними. Це, в свою чергу, дозволить регулювати силу хвата штучної руки.

Розробка являє собою звичайну трикотажну рукавичку, на яку уздовж дотичних поверхонь долоні і пальців нанесена чутлива до сили плівка. Під плівкою розташовані 548 датчиків, які дозволяють отримувати детальну тактильну "картину" предмета.

Для того, щоб робот навчився розрізняти об'єкти між собою, вчені протестували технологію, створивши "тактильні карти" 26 різних об'єктів. Потім вони вводили дані в комп'ютер, навчаючи його ідентифікувати кожен об'єкт. Використовуючи цей масив даних, можна навчити роботів, оснащених подібними датчиками, обробляти і маніпулювати дрібними об'єктами, не стискаючи їх занадто сильно або не натискаючи на них пальцями.

Але дані від цих рукавичок також можна використовувати, щоб поліпшити протези людських рук. Однак тут ситуація складніша. Адже навряд чи людський мозок потребує того, щоб отримувати весь зворотний зв'язок від рукавички, як це робив би робот. Замість цього вчені пропонують власнику або відправляти руці голосові команди про те, що він планує схопити, або вбудувати в неї камеру, яка розпізнавала б об'єкти і автоматично регулювала б силу хвата.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", американські інженери з Boston Dynamics опублікували в мережі відео зі своїм новим роботом.