RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Планета йде під воду: вчені дали новий прогноз підняття рівня Світового океану

Крижаний щит Гренландії при зростанні сучасного рівня викидів повністю розтане за тисячу років.

Про це повідомляє журнал Science Advances, посилаючись на дані вчених з Аляскинського університету в Фербенксі.

Нещодавно дослідники з Каліфорнійського університету в Ірвайні і Лабораторії реактивного руху NASA зібрали дані про льодовики Гренландії за останні 46 років і визначили, що танення льодовиків на острові прискорилося майже в шість разів з 80-х років. У той же час недавнє опитування провідних кліматологів показав, що рівень Світового океану до 2100 року може піднятися на 178 сантиметрів.

Фахівці стежать за процесами, що відбуваються в полярних регіонах, в тому числі за товщиною льодовиків. Вони створили комп'ютерну модель і налаштували в ній три основні сценарії. Перший - збільшення кількості парникових газів, другий - стагнація, третій - зниження. Кожен сценарій вони змоделювали 500 раз, злегка змінюючи параметри атмосфери, інтенсивності підводного танення, антропогенних процесів та інших.

У підсумку автори вирахували, що при першому сценарії крижаний щит Гренландії до кінця третього тисячоліття втратить від 72 до 100 відсотків своєї маси, що відіб'ється на підвищенні рівня Світового океану в проміжку від 5,23 до 7,28 метра. У другому випадку розтане від 26 до 57 відсотків льодовика, і тоді підвищення буде спостерігатися в проміжку від 1,86 до 4,17 метра. В останньому варіанті крижаний щит втратить від восьми до 25 відсотків своєї маси, а рівень Світового океану може піднятися до 1,88 метра.

"У більш теплому кліматі льодовики втрачають райони, в яких влітку снігу випадає більше, ніж тане, де і утворюються нові шари льоду. Це схоже на обмерзання в відкритому холодильнику: вони тануть, якщо ніхто не підкладає туди більше льоду", - сказав один з авторів роботи Марк Фанесток.

Як повідомляв "Апостроф", міжнародна група вчених дала прогноз найгіршого сценарію глобального потепління, який може привести до воєн і голоду.