RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Вчені зробили сенсаційне відкриття про древніх крокодилів: фото

Вчені з'ясували, що деякі з предків сучасних крокодилів були рослиноїдними.

Про це повідомляє журнал Current Biology.

Таке відкриття зробили Кіган Мельстрой (Keegan Melstrom) і Рендалл Айрміс (Randall Irmis) з Музею природної історії Юти. Вони досліджували в древніх останках зуби родичів крокодилів, щоб довести, що деякі види дійсно були вегетаріанцями. Вчені розглянули понад 150 зразків, що збереглися від 16 різних представників групи Crocodyliformes.

"Ті, що жили в ранньому юрському періоді, вони передували сучасним крокодилам, алігаторам і гавіалам, і форма їх зубів свідчить про велику різноманітність їжі. Судячи з отриманих даних, як м'ясоїдні, так і рослиноїдні види були присутні як мінімум в трьох групах Crocodyliformes, а можливо, і в шести", - йдеться в повідомленні.

Відзначають, що Crocodyliformes пережили велике Тріасове вимирання й існували протягом всієї "епохи динозаврів". Судячи з наявних даних, рослиноїдні форми зникли разом з ними в Мел-палеогеновому вимиранні. Лише м'ясоїдні види зуміли зберегтися і розвинулися в надзвичайно небезпечних хижаків нашої епохи.

Вчені припускають, що травоїдні тварини взагалі більш схильні до вимиранням, ніж м'ясоїдні, однак цю теорію поки не підтвердили, але і не спростували.

Як повідомляв "Апостроф", група вчених під час розкопок в регіоні Дамухі на Кубі виявила велику кількість останків літаючих рептилій, які проживали на Землі в крейдяний період (145 млн - 66 млн років тому), - птерозаврів.