RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Вчені знайшли череп унікальної тварини віком 1,2 мільйона років

На Таманському півострові в Росії археологи знайшли череп еласмотерія, представника стародавнього виду носорогів, які жили на теренах Євразії більше мільйона років тому.

Про це повідомляє місцеве видання "Дон-ТР".

Як зазначається, до цієї знахідки на планеті було виявлено тільки один подібний фрагмент доісторичної тварини. Зараз його експонують в Азовському музеї. Виявлений археологами велетень - в півтора рази більше свого побратима. Його стать вчені поки не визначили. Однак вже встановлено, що вік знахідки приблизно 1,2 млн років.

"Ця тварина була описано в 1912 році з даного місцезнаходження, але по окремих зубах. А ми майже сто років потому знайшли перший череп цієї тварини. Ось коли ми говоримо про світове значення - їх всього два в світі і обидва знаходяться у нас. Тому це сенсація!", - каже завідувачка відділом палеонтології і природи азовського музею-заповідника Галина Тимонина.

Еласмотерії - рід носорогів, що жили на території Євразії з пліоцену до плейстоцену. Відрізнялися великими розмірами (довжина до 6 метрів, висота до 2,5 метра, вага до 5 тонн). Головна особливість - великий куполоподібний виріст на лобі. Деякими вченими вважається, що на ньому знаходився довгий (більше 1,5 м) і товстий ріг. У той же час, кістки купола дуже тонкі, а сам купол має губчасту структуру. Рога на тонких носових кістках, можливо, не було. Відомі ймовірні наскальні зображення тварини (Капова печера на Уралі, печери Іспанії).

Реконструкції ймовірного зовнішнього вигляду еласмотерія:

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", вчені Вищої технічної школи Цюріха заявили, що до 2050 року максимальна температура повітря влітку в Києві виросте на 6,7 градусів , а середня температура підвищитися на 3 градуси - таким чином, Україна по клімату практично перетвориться в Австралію.