RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

​Вчені відкрили на Амазонці нову комаху з унікальним поведінкою: фото і відео

У Перу поблизу річки Амазонка біологи виявили новий вид богомола, поведінка якого схожа на поведінку оси.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на інтернет-журнал PeerJ.

Новий вид комахи став другим в не так давно відкритому роді Vespamantoida. Богомола вивчали в 2013 році і назвали Vespamantoida wherleyi. Самця зловили в пастку, а його яскраве забарвлення, осоподібна форма і поведінка відразу ж привернули увагу вчених.

Богомол мав яскравий червоно-помаранчевий колір, а також структуру тіла, нестійкі патерни локомоції і навіть поведінку антен, зазвичай характерне для більшості видів ос. Цей явний стиль мімікрії, відомий як батезіанська мімікрія, є стратегією, в якій в основному нешкідливий організм переймає зовнішній вигляд, а іноді й поведінку, організму, який, як відомо, становить велику загрозу для потенційних хижаків.

У світі богомолів мімікрія є фундаментальною стратегією, але наслідування осі у дорослих унікальна і обмежена тільки одним сімейством, частиною якого тепер є Vespamantoida. Однак до відкриття V. wherleyi вчені припускали, що у богомолів можуть існувати такі стратегії мімікрії богомолів, щоб допомогти їм в першу чергу сховатися від хижаків, а іноді і заманювати здобич.









Помітний зовнішній вигляд і поведінка V. wherleyi представляють собою нову форму захисної мімікрії, в якій богомол імітує природні захисні сигнали небезпечного організму, щоб попередити хижаків. Це стратегія, яка є унікальною серед відомих комах цього сімейства.

Як повідомляв "Апостроф", палеонтологи знайшли шматок бурштину в якому виявили древніх істот.