RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Вчені знайшли шматок бурштину з десятками стародавніх істот: опубліковані унікальні фото

Палеонтологи знайшли шматок бурштину в якому виявили древніх істот.

Про це повідомляє журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.

Дослідженням займалися вчені з Китайської академії наук. Так, на північному сході М'янми - регіону, багатого такого роду матеріалом - вони знайшли амоніта, черевоногих і ізоподи разом з комахами. Дослідники вивчили останки і опублікували статтю з результатами аналізу.

Вчені на тому ж місці знаходили жука-запилювача, змій крейдяного періоду, древню жабу і навіть оперений хвіст динозавра. Однак така рідкість, як останки морської істоти, замкнені в скам'янілої смоли, - велика рідкість.

Стародавні істоти перебували в шматку бурштину розміром 33 міліметри в довжину, 9,5 міліметра завширшки і 29 міліметрів у висоту. Важить він 6,08 грама. Однак в нього укладено принаймні 40 істот, серед яких - кліщі, мухи, жуки, паразитичні оси, таргани, багатоніжки, ізоподи, чотири раковини гастроподи (черевоногих) і амоніт з роду Puzosia (Bhimaites).

Однак вчені поки не можуть точно визначити вік скам'янілостей. Вони провели уран-свинцеве датування цирконів, що містяться в прилеглій породі. Воно показало, що бурштин потрапив туди 98,8 мільйона років тому, але до цього в шарі піщанику, що лежав над янтарем, знаходили останки амоніту, який, як вважалося, потрапив туди 113 мільйонів років тому. Повторний аналіз цієї скам'янілості поки не провели, тому абсолютно точний вік назвати складно.

За гіпотезам палеонтологів, амоніт потрапив в смолу вже мертвим, хоча знаходився в ювенільному періоді, діаметр раковини - 12 міліметрів. М'яких тканин всередині не залишилося, але туди потрапила велика кількість піску. Ліс ріс на узбережжі, і, згідно з першим припущенням, інтенсивний приплив - а може, навіть цунамі - підкинув раковини так високо, що вони потрапили в смолу дерев. Друга гіпотеза свідчить, що раковини могло вимити разом з піском на берег, смола стікала по стовбуру дерева, захоплюючи з собою різних комах, а потім огорнула і те, що знаходилося біля коріння.

Як повідомляв "Апостроф", в Індонезії вчені виявили величезну пірамідоподібну структуру.