RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Проблем немає: в Національному інституті раку відреагували на проведений МОЗ аудит

За результатами внутрішнього аудиту Міністерства охорони здоров’я України в Національному інституті раку не було виявлено недотримання вимог законодавства у сфері публічних закупівель. Не було виявлено й жодних корупційних схем чи правопорушень під час здійснення публічних закупівель за кошти державного бюджету.

Про це в інтерв’ю "Апострофу" повідомила директор Національного інституту раку, хірург-онколог вищої категорії і доктор медичних наук Олена Колесник, коментуючи опубліковані 25 жовтня на офіційному сайті МОЗ України результати внутрішнього аудиту, який було проведено відповідно до доручення замміністра охорони здоров’я Михайла Загрійчука.

Щодо необгрунтовано великого залишку препарату Метотрексат Тева, який виявили аудитори, Колесник пояснила службовою недбалістю головного лікаря Національного інституту раку Безносенко А.П., який підписував заявку на придбання препарату, поки Колесник була на лікарняному.

"Дану заявку було підготовлено головним лікарем Національного інституту раку Безносенко А.П. Оскільки формування заявок на придбання або отримання медичних препаратів здійснюється з урахуванням кількості використання препаратів за минулий рік, а згідно бухгалтерським обліком, у 2018 році було використано всього 545 флаконів препарату "Метотрексат" (50 мг), то, з огляду на вищесказане, в діях Безносенко вбачаються ознаки службової недбалості", - вказала Колесник, додавши, що в даний час вищевказані дії головного лікаря є предметом досудового розслідування у кримінальному провадженні, фігурантом якої він є, адже згідно зі своєю посадовою інструкцією головний лікар відповідає за подачу заявок.

У майбутньому, за словами Колесник, щоб цього уникнути адміністрацією НІР був розроблений план введення системи автоматизації обігу медичних препаратів і витратних матеріалів, який є частиною проекту автоматизації та комп'ютеризації установи.

Говорячи про успіхи установи, Колесник зауважила, що, незважаючи на небажання МОЗ України та Кабінету Міністрів попередньої влади здійснювати реальні реформи, у Національному інституті раку вже розпочато проведення аутологічних трансплантацій для дорослих (без додаткового фінансування за рахунок внутрішніх резервів).

"Також на базі Інституту створений і функціонує Національний канцер-реєстр з міжнародним визнанням. На пострадянському просторі це єдиний подібний реєстр за своєю повнотою та завершеністю. Він "тримає руку на пульсі" української захворюваності на злоякісні новоутворення. Відповідно до еталонних вимог міжнародних організацій IARC, IACR та ENCR, які виконав Національний канцер-реєстр, ВООЗ включила Україну до видань Cancer Incidencein Five Continents (Vol.-X, Vol.-XI), International Incidence of Childhood Cancer (Vol.-III) та ECIS - European Cancer Information System (2018)", - додала Колесник.

За її словами, зараз команда фахівців та науковців Національного інституту раку, працює над новою національною стратегією реформування онкологічної галузі.

"Але для її впровадження та реалізації необхідна насамперед політична воля та фінансові інвестиції з боку держави, а також підтримка медіа та суспільства в цілому", - резюмувала Олена Колесник.

Читайте повну версію інтерв’ю "Ні корупційних схем, ні правопорушень під час здійснення публічних закупівель в Інституті раку не виявлено - Олена Колесник".