RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Вчені виявили "послання" від динозаврів в бурштині: фото

У Пекіні (Китай) вчені виявили в глибині бурштину пір'я стародавнього ящера, а також паразитів на ньому.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Nature Communications.

Таку заяву зробили палеонтологи з Московського педагогічного університету (CNU). Вони досліджували бурштин, якому близько 100 мільйонів років. У ньому знайшли перо і паразитів, які жили на рептилії.

Вчені переглянули величезну кількість зразків бурштину з півночі М'янми, серед яких знайшли тільки два з пір'ям динозавра довжиною 12,7 і 13,6 мл, на яких були присутні ці комахи.

Відзначається, що вчені виявили 10 мікроскопічних паразитів крейдяного періоду на різних стадіях розвитку. Їх розміри не перевищували 0,23 мл.

Комахам дали назву "Mesophthirus engeli". Якщо їх зв'язок з комахами, а точніше з загоном пухоїдових (Phthiraptera) - підтвердиться, то вони стануть найдавнішими з відомих представників цієї групи.

Судячи з зовнішньою будовою, знайдені комахи дійсно можуть бути пов'язані з вошами. Від сучасних паразитів їх відрізняють тільки гачки на лапках і форма антен.

Як повідомляв "Апостроф", в районі Свентокшиських гір на території Польщі палеонтологи виявили фрагменти кісток пліозаврів, які населяли планету 150 мільйонів років тому.