RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Вчені розкрили таємницю первісних гробниць і печер в Іспанії

Завдяки новому методу дослідження вченим вдалося проаналізувати зуби 27 осіб, які жили і їх було поховано в мегалітичних гробницях і печерах близько 5500 років тому, і встановити, що ці люди належали двом різним громадам, хоча спочатку передбачалася, що одній, але мали різний соціальний статус.

Про це пише Phys.org.

Зокрема, частину останків майже 30 дорослих людей, яких раніше було знайдено на півночі Іспанії в регіоні Ріоха-Алавеса було поховано в печерах, а частину - в мегалітичних гробницях.

Поховання розташовано на відстані 4-6 кілометрів один від одного. Довгий час вважалося, що поховані люди були членами однієї громади, але мали різний соціальний статус. Ті, хто жив в передгір'ях, використовували печери, а ті, хто жив в долині, створювали мегалітичні могили.

Спростувати цю гіпотезу дозволив ізотопний аналіз. Дослідники взяли зуби стародавніх людей. Відомо, що зуби з плином часу зберігають сліди тих продуктів, якими харчувалися люди. У кожному географічному регіоні є власний унікальний ізотопний "відбиток".

Дослідження довело, що дві групи насправді були окремими спільнотами. На це вказують відмінності в раціоні. Аналіз показав, що люди, поховані в мегалітичних могилах, споживали рослинної їжі більше, ніж ті, хто був похований в печерах, особливо в дитячому віці. І навпаки: ті, хто жив в передгір'ях, їли більше м'яса.

Отримані дані свідчать про те, що люди в групах жили окремо один від одного протягом великої частини, якщо не всього свого життя. При цьому представники двох громад досить часто взаємодіяли.

Можливо, між ними відбувалися сутички. Втім, також не виключено, що вони укладали змішані шлюби і торгували один з одним.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи знайшли в Італії стародавню гробницю, повну скарбів.

Також в єгипетському місті Телль Тіма, який розташований на місці стародавнього міста Тмуіс,археологи виявили скелет воїна, вбитого близько 2200 років тому під час повстання.