RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Археологи знайшли в Туреччині стародавню статую безсмертя: фото

У Туреччині археологи під час проведення розкопок знайшли кам'яну стелу віком близько 2500 років.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Daily Sabah.

Незвичайний камінь знаходився в районі стародавнього цвинтаря в селі Орманли Шеньковского району. Першим його помітив місцевий пастух на ім'я Айтач Алвер, який неподалік пас худобу. Він оглянув камінь і помітив, що на ньому вирізані якісь знаки. Алвер повідомив про знахідку в провінційний музей, з якого на місце незабаром прибула делегація з чотирьох експертів.

Археологи помітили, що знахідка, яку виявлено, нагадує фігуру людини і уособлює собою безсмертя. Стела висотою 123 сантиметри і шириною 45 сантиметрів.

У артефакті археологи ідентифікували пам'ятник під назвою "Таш-баба", що перекладається як "кам'яний батько". Встановлення подібних скульптур була характерною для тюркських культур. Вони зазвичай встановлювалися на кладовищах і зображували або самого покійного, який найчастіше був зі знатного роду, або його предків.

Оглянувши стелу, що знайдено, експерти заявили, що її прикрашено символом еліксиру - легендарної води, яка, як вважалося в давнину, дарувала безсмертя тому, хто її вип'є.

В цілому, подібні стели не є великою археологічної рідкістю, але для Туреччини це рідкість. Це всього лише четвертий подібний артефакт, що розкопано в Анатолії. До того ж він виявився найдавнішим з них. Такі стели зазвичай зустрічаються поблизу похоронних курганів в степах півдня Росії, Казахстану, України і Монголії.

До слова, стелу було знайдено також поруч з курганом. Вчені припускають, що його було створено кипчаками - тюркським народом, який населяв євразійські степи на величезній території від річки Дунай на заході до Алтайських гір на сході.

Як повідомляв "Апостроф", підводні археологи розшукали біля узбережжя Криту (Греція) руїни затонулого в II столітті н.е. міста Олундаса.

Також вчені розгадали таємницю стародавніх попередників майя завдяки мережі печер зі скелетом 30-річної жінки всередині.