RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

На шотландському острові знайшли півсотні слідів динозаврів Юрського періоду: фото

Палеонтологи з Единбурзького університету (Шотландія) на острові Скай виявили сліди динозаврів, які існували тут 170 мільйонів років тому.

Про результати досліджень вчених коротко повідомляє Eurek Alert.

Відкриття зробили палеонтологи Пейдж де Поло і Стівен Брусатт при вивченні скам'янілих прибережних мілин цього острова, який відомий великою кількістю знайдених тут викопних ящерів і відрізняється великою різноманітністю екосистеми Юрського періоду, до якого належать знахідки. Відбитки ніг динозаврів були приховані під водою і пісками, але недавно оголилися після потужних штормів, що обрушилися на узбережжя.

На двох викопних ділянках палеонтологи виявили близько 50 слідів динозаврів, вік яких близько 170 мільйонів років. Один з цих ланцюжків, швидше за все, залишив стегозавр - травоїдний ящір, якого відрізняють кістяні пластини на спині і шиї. Раніше його слідів на цьому острові не знаходили. Також палеонтологи ідентифікували трипалі сліди ранніх хижих тероподів - особин різного розміру, які переміщувалися на двох ногах.

"Ці нові сліди дають нам набагато чіткіше уявлення про динозаврів, які жили в Шотландії 170 мільйонів років тому. Ми знали, що тут існували гігантські довгошиї зауроподи і хижаки розміром з джип. Тепер ми можемо додати до цього списку стегозаврів", - повідомив співавтор відкриття Стівен Брусатт.

Знахідки доводять, що цей шотландський острів раніше був частиною великої процвітаючої екосистеми. Примітно, що сліди були знайдені в районі, який цікавий не тільки вченим, але і туристам.

Як повідомляв "Апостроф", раніше німецькі палеонтологи за допомогою потужних джерел нейтронів провели томографію скам'янілих яєць з кладки динозавра-овірапторіда і зробили неймовірне відкриття.