RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Коли відбудеться пробне ЗНО і чи змінять тести через карантин: важлива заява

В Україні розробили два варіанти проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з урахуванням карантину, при цьому вносити корективи в тести через дистанційне навчання не будуть.

Про це в ефірі телеканалу "1+1" повідомила виконуюча обов'язки міністра освіти Любомира Мандзій.

"На сайті Міністерства освіти опубліковані варіанти проведення ЗНО. Якщо у нас до навчання повертаються на початку травня, то в травні проводимо пробне ЗНО. Якщо повертаємося в червні, то в червні буде пробне ЗНО. Основна сесія ЗНО незважаючи на початок навчання буде стартувати 25 червня. Це такі попередні дії. Якщо карантин не закінчується, то після його завершення ми зможемо провести пробне і основне ЗНО. А, отже, будуть змінені дати вступної кампанії", - заявила вона.

Мандзій додала, що дати вступної кампанії будуть скориговані до проведення основної сесії ЗНО.

Разом з тим, в.о. міністра додала, що наповнення, яке вже є в завданнях ЗНО, міняти через дистанційне навчання не будуть і всі питання будуть залишатися.

Мандзій також підкреслила, що проводитися олімпіади не будуть, тому додаткових балів при вступі ні у кого не буде, тобто "всі в цьому році будуть в рівних умовах". Скасують і державні підсумкові атестації для учнів 4-9 класів.

У зв'язку з карантином Міністерство освіти розробило два сценарії завершення навчального року, проведення зовнішнього незалежного оцінювання та вступної кампанії.

Перший сценарій: карантин завершується до кінця першого тижня червня.

При цьому сценарії всі учні (крім 11-го класу) закінчують навчальний рік в кінці червня. Після карантину для них організовується коригуюче навчання: вчителі визначать теми, за якими є прогалини в знаннях і вкажуть, які теми необхідно додатково доопрацювати вдома.

Випускники 11-х класів навчаються до кінця червня, коригують прогалини в програмі, готуються до ЗНО. При цьому ЗНО стартує орієнтовно в останній тиждень червня і закінчується в середині липня. Результати основної сесії ЗНО стануть відомі в кінці липня. Вступна кампанія почнеться на початку серпня.

Другий сценарій: карантин триває до початку серпня.

При цьому сценарії всі учні (крім 11-го класу) закінчують навчання в кінці травня і отримують відповідні документи. У 2020-2021 навчальному році перший місяць навчання буде коригуючим. Вчителі проведуть зріз знань, ідентифікують теми, за якими є прогалини, щоб компенсувати їх протягом першого місяця навчання. Сам 2020-2021 навчальний рік триватиме до кінця червня. ЗНО для учнів 11-го класу стартує в середині серпня і закінчиться до середини вересня.

Вступна кампанія завершиться до середини жовтня, а навчання перших курсів почнеться на початку листопада. Навчання інших курсів почнеться з 1 вересня.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Українському центрі оцінювання якості освіти заявили про можливість перенесення термінів ЗНО через карантин.