RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Вчені зафіксували космічне цунамі довжиною в 200 млн світлових років: подробиці

Використавши дані з орбітальної обсерваторії Hubble, вчені з'ясували, що деякі квазари створюють космічні цунамі, які штовхають матерію зі швидкістю 74 мільйони кілометрів на годину.

Про це повідомляють в мережі блогів Engedget.

Вченим було відомо, що навколо квазарів - одних із найяскравіших об'єктів у Всесвіті - розміщуються надмасивні гало, які можуть сягати на відстань до 100 тисяч світлових років. Як показали нові дослідження, деякі квазари створюють потужні космічні цунамі, які генерують більше матерії, ніж це робить Сонце за рік, розносячи при цьому брижі по всій галактиці.

Щоб виміряти швидкість такого "цунамі", було використано космічний спектрограф, який фіксує певний діапазон ультрафіолетового світла, необхідний для вимірювання доплерівського зсуву, присутнього в струменях відтоках квазара. Всього було вивчено 13 таких об'єктів. Як виявилося, деякі з яких створюють космічні цунамі, які штовхають матерію зі швидкістю 74 мільйони кілометрів на годину.

Вчені стверджують, що кількість матеріалу, яке розносять космічні вітри в рік, в сотні разів перевищує вагу Чумацького шляху і є в кілька сотень разів яскравішою, ніж багато галактик. Космічні вітри, які вони генерують, розходяться на відстань до 200 мільйонів світлових років, що в чотири рази перевищує радіус Чумацького шляху.

Як повідомляв "Апостроф", раніше американське аерокосмічне агентство NASA повідомило, що 29 квітня близько від Землі повинен пролетіти великий астероїд.