RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

У три рази важча за Юпітер: виявлено незвичайну планету-гігант, відео

Дослідники з Гавайського університету виявили в системі зірки Kepler-88 нову планету, маса якої в три рази перевищує масу найбільшої планети Сонячної системи, Юпітера.

Про це повідомляється на сайті обсерваторії Кека (WM Keck Observatory).

Маса Юпітера перевищує масу Сатурна в два рази, а масу Землі - в 300 разів. Його гравітація впливає на всі планети Сонячної системи. Як з'ясували вчені, в інших планетарних системах є свої гіганти, які значно перевершують навіть Юпітер.

Астрономи досліджують систему зірки Kepler-88 вже давно, зокрема, їм було відомо про існування планет Kepler-88 b і c. Однак в системі спостерігалася незвичайна динаміка рухів об'єктів, звана орбітальним резонансом. Планета Kepler-88 b, розміром з Нептун, обертається навколо зірки за 11 днів, а планета Kepler-88 c, масою з Юпітер - за 22 дня, що рівно в два рази більше періоду обертання першої планети. Космічний телескоп Kepler зібрав дані, які говорили, що період і час транзиту планети Kepler-88 b схильні до періодичних коливань. При цьому, величина цих коливань є найвищою серед усіх вивчених телескопом планет.

Вчені припустили, що на рух планет впливає інша, ще невідома величезна планета. І її вдалося виявити.

"Маючи масу в 3 рази більше Юпітера, планета Кеплер-88 d мала надати величезний вплив на формування всієї планетарної системи. Деякі незвичайні особливості в цій системі не могли бути пояснені тільки впливом планети Kepler-88 c, порівнянної по масі з Юпітером. І зараз ми можемо твердо сказати, що в ієрархії системи Kepler-88 з'явився новий вищий "монарх" - планета Кеплер-88 d", - говорять вчені.

Як зазначається, астрономи продовжують пошуки величезних планет в інших системах, а результати їх досліджень дозволять відповісти на важливі питання про загадки формування кам'янистих планет, про доставку води до цих планет за допомогою комет і т.п.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що астрономи NASA виявили екзопланету, яка дуже схожа на Землю.