RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Пішов на дно мільйони років тому: вчені показали карти із загубленим континентом

Новозеландський дослідний інститут GNS Science опублікував інтерактивні карти континенту під умовною назвою Зеаландія, площею близько 5 мільйонів квадратних кілометрів, який занурився на дно океану 85 мільйонів років тому.

Як повідомляє "Апостроф", карти опубліковані на офіційній сторінці інституту в мережі.

Карти показують тектонічний профіль Зеаландії, проливаючи світло на історію стародавнього континенту, який охоплює територію нинішньої Нової Зеландії та Нової Каледонії. 85 мільйонів років тому це були не поодинокі острова, а частини єдиного континенту. Про його існування геологи заявили кілька років тому - після того, як уважно вивчили знімки NASA і провели польові дослідження.

Як сказано в прес-релізі GNS Science, на картах можна детально розглянути розташування вулканів Нової Зеландії, її осадових басейнів та інші геологічні особливості. Вони створені для того, щоб надати більш точну геологічну картину Нової Зеландії і південно-західної частини Тихого океану.

Як повідомляв "Апостроф", в південній частині Індійського океану формується новий континент, який через мільйони років стане повноцінним материком.