RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Настають темні часи: відомий вчений яскраво описав візит до нього куратора з СБУ

Відомий вчений, старший науковий співробітник Інституту фізики Національної Академії наук України, один з ініціаторів акції проти призначення Сергія Шкарлета виконуючим обов'язки міністра освіти і науки Антон Сененко розповів про візит до нього співробітника Служби безпеки України.

Як повідомляє "Апостроф", про це Сененко написав в Facebook.

"Друзі, сьогодні до мене в Інститут приходив куратор з СБУ. Поспілкуватися про акцію протесту, що відбулася минулого четверга, проти призначеного в.о. міністра. Тобто прийшов не в минулу п'ятницю, не в понеділок, а на наступний день після призначення" , - зазначив він.

На думку Сененка, подібні візити відбулись і до інших учасників акції.

"Тому друзі, головне - знайте, що Ви не одні. Повідомляйте мені будь-яким зручним для Вас способом, до вас теж приходили чи хто має намір з вами поспілкуватися", - повідомив учений.

За його словами, куратор з СБУ виявився дуже доброзичливим, його цікавили питання хто організатор акції, чи не сплачувались учасникам акції за це гроші, хто ще був на акції з інституту Сененка.

Також куратор запитав, чи можна побачити сторінку події в Facebook, з якої Сененко дізнався про акцію.

"Також було питання про те, чому я вирішив прийти на акцію протесту проти .... за всю розмову він жодного разу не назвав прізвище нового в.о. міністра. Довелося розповісти про академічну чесноту, питаннях плагіату, що моя громадянська позиція не дозволяє мені з цим миритися", - додав учений.

Співробітник СБУ питав і про співпрацю Сененка з міжнародними організаціями, про знайомих вченого за кордоном.

Сененко поцікавився, з чим пов'язаний інтерес до його персони, на що куратор від СБУ відповів, що нічого такого, це просто його робота і вони перевіряють інформацію про акцію протесту і чи немає там складу злочину.

За словами вченого, ця ситуація є жахливою сама по собі.

"Сам факт, що в Службі безпеки люди витрачають час на мою скромну персону, свідчить про те, що щось в державі точно перескочило не на ті рейки. Я зараз не буду давати ніяких оціночних суджень. Це все було смішно, поки правила гри не змінилися. Це нова реальність ... Коли мій час йде невідомо на що, витрачають нерви дорогих мені колег і друзів, а при цьому в державі повно більш серйозних проблем з компетенції Служби безпеки - це змушує мене дуже серйозно поставитися до потенційних загроз, які виникають для мого майбутнього в нашій країні. Хто і що б мені не казав - раніше такого не було", - підкреслив Сененко.

Він закликав колег повідомляти про подібні випадки.

"Схоже, наступають темні часи, після яких буде світанок. Загострення - це добре. Ніхто не обіцяв, що буде просто. Переможемо", - написав вчений.

Як повідомляв "Апостроф", 18 червня парламентський комітет з питань освіти, науки та інновацій не підтримав кандидатуру Сергія Шкарлета на пост міністра освіти і науки.

Проте 25 червня Кабмін призначив Шкарлета в.о. міністра освіти.