RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Туреччині археологи знайшли сліди раніше невідомого царства: фото

Археологи виявили в Туреччині сліди раніше невідомого царства.

Як повідомляє "Апостроф", про це пише Science Alert.

Дослідники натрапили на камінь з написами на стародавній мові, який попередньо може вказувати на поразку царства Анатолії, яке існувало приблизно 3000 років тому, у війні з царем якогось маловідомого царства.

Археологи досліджували древній курган в центральній Туреччині під назвою Тюркмен-Карахойюк.

Місцевий фермер сказав групі, що недалеко виявили великий дивний камінь з незрозумілим написом. Археологам довелося діставати знахідку з води (камінь знаходився в невеликому водоймищі).

Вчені встановили, що ієрогліфи на цьому стародавньому кам'яному блоці - це текст про військову перемогу. Мова йшла про поразку Фрігії, царства Анатолії, яке існувало приблизно 3000 років тому. Датування стели передбачає, що ієрогліфи можуть стосуватися короля Мідаса, відомого з міфу про "золотий дотик".

Відмітки на камені містили спеціальний ієрогліф, який символізує, що повідомлення про перемогу зроблено від імені царя на ім'я Хартапу. Ймовірно, Мідас був захоплений військами Хартапу.

Про короля Хартапу або королівство, яким він керував, майже нічого не відомо. Однак, гігантський курган Тюркмен-Карахойюк, можливо, був столицею королівства Хартапу. Воно займало близько 121,4 га в період свого розквіту.

Археологам треба буде провести ще багато роботи, щоб відкрити всі таємниці кургану.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи заявили про сенсаційні знахідки часів Золотої Орди.