RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Вчені помітили вулканічну активність в центрі Європи: чим це може загрожувати

Науковці зафіксували сейсмічну і вулканічну активність на Північному Заході Європи, її центр розташований в німецькому регіоні Айфель і охоплює частини Бельгії, Нідерландів, Франції та Люксембургу.

Як повідомляє видання ПМ, активність помітили вчені з Університету Каліфорнії, США.

Цей регіон має досить давню вулканічну історію і вважається, що останнє виверження вулкана тут було близько 11 тисяч років тому. У новому дослідженні вчені звернули увагу на незвичайні рухи, які там відбуваються на поверхні Землі - вона піднімається і розтягується, що незвично для цієї частини Європи.

Вони вивчили дані глобальної системи позиціонування по всій території Західної Європи, і ідентифікували зміни. При цьому раніше вважалося, що цей район вже не активний.

Спостережуване вченими куполообразное підняття, говорить про те, що ці рухи генеруються висхідним мантійним плюмом (гарячий потік). Він піднімається нагору і викликає деформацію і вулканічну активність.

"Наші результати показують, що цей регіон є активною вулканічною системою і набагато більш сейсмічно активний, ніж багато розломів в Європі між вулканічним районом Айфель і Альпами", - пояснив провідний автор дослідження Пол Девіс.

Однак це не означає, що в цьому районі скоро обов'язково станеться виверження вулкана. Однак в довгостроковій перспективі там присутні вулканічні і сейсмічні ризики.

Як повідомляв "Апостроф", в кінці травня цього року, на італійському острові Сицилія найбільший діючий вулкан Європи - Етна - викинув стовп попелу на висоту 4,5 км.