RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Українські археологи розкопали унікальні античні знахідки - їм понад 2 тисячі років

Під час розкопок античного міста Борисфен на острові Березань, археологи з Миколаєва виявили два унікальних автентичних закритих комплекси, часів другої чверті VI століття до нашої ери.

Як повідомляє "Апостроф", про це пише "Укрінформ".

За словами керівника Березанського загону Миколаївської археологічної експедиції, старшого викладача Національного університету ім. Сухомлинського Олександра Смирнова, унікальність знахідок як в тому, що стародавні греки зберегли їх в первісному стані при розвитку міста, так і в тому, що до них досі не дісталися і не пограбували їх "чорні археологи".

Він розповів, що зокрема, на острові Березань знайшли ручку дзеркала ольвійского типу VI століття до нашої ери і фрагменти кераміки. Частина з них належить виробам, завезеним із старовинного міста Милету (Туреччина) і островів Хіос і Лесбос (Греція). Решта - залишки місцевої кераміки. Особливо цінно те, що фрагменти були ніби законсервовані в землі, що дає шанс склеїти їх.

"Зараз ми займаємося цією роботою і незабаром розраховуємо отримати 13-14 цілих амфор різного типу. Ще одна їх особливість в тому, що подібного немає навіть серед знайденого на розкопках в Ольвії. Адже тамтешні фрагменти не тільки занадто дрібні, але і дуже розсіяні, що неймовірно ускладнює процес збору цілого вироби ", - уточнив Смирнов.

Він додав, що вперше за свій двадцятирічний досвід участі в розкопках, його команда виявила надзвичайно рідкісні амфори - з однією ручкою.

Фото з розкопок опублікував ресурс "Вечерний Николаев".

Як повідомляв "Апостроф", в Британії археологи знайшли в стародавньому форте рідкісну свинцеву чашу з релігійної іконографією.