RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

В Європі розкопали круглі гробниці, яким близько 4 тисяч років: фото знахідки

У французькому містечку Роке-дель-Дьє в кантоні Капандю археологи виявили древні круглі гробниці, вік яких може становити майже 4 тисячі років.

Як передає "Апостроф", про це йдеться в повідомленні на сайті Inrap.

Розкопки в центральній частині країни проводили співробітники Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції (Inrap). Під час обстеження ділянки, відведеної під будівництво торгового центру, на території площею 3500 квадратних метрів вони виявили три монументальні гробниці, вік яких становить майже 4 тисячі років.

Виявлена знахідка унікальна тим, що знайдені пам'ятники не типові для даного регіону, а до того ж є частиною набагато більшого некрополя. На думку археологів, до складу некрополя входили і гробниці, знайдені в 2008 році неподалік.

Одна з трьох гробниць виявилася сильно пошкодженою в результаті сучасної оранки. Тому на її місці можуть бути проведені лише часткові археологічні роботи. Дві інших пам'ятки збереглися набагато краще, оскільки були оточені круглими огорожами діаметром від 12 до 15 метрів і шириною приблизно один метр. Ці огорожі споруджені з блоків пісковика і дрібного щебеню. На одній з двох конструкцій на її зовнішній стороні навіть збереглися елементи акуратно виконаного облицювання.

У центрі розкопаних "огорож" археологи виявили саркофаги, що нагадують скрині. Вони виготовлені з великих плит пісковику. В одному з саркофагів вчені знайшли останки, щонайменше, двох осіб - жінки і дитини. Вони були поховані разом з прикрасами з черепашок і кістки. Вчені припускають, що ці артефакти можуть відноситися до раннього бронзового віку (між 2200-1600 рр. до нашої ери).

Як повідомляв "Апостроф", в долині Елеке-Сази (Східний Казахстан) археологи виявили повний комплект кінської збруї з чистого золота. За попередньою інформацією, знахідка може датуватися V-IV століттями до нашої ери.