RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Астрономи уточнили, коли вибухне зірка Бетельгейзе

Вчені Австралійського національного університету встановили, що справжній розмір червоного надгіганта Бетельгейзе, який найближчим, за астрономічними мірками, часом, повинен перетворитися на наднову зірку, втричі менше, ніж передбачалося раніше.

Результати досліджень опубліковано в журналі The Astrophysical Journal.

Астрономи для нових підрахунків використовували дані космічного приладу Solar Mass Ejection Imager, установленого на супутнику Coriolis, під час безпрецедентного затемнення зірки. Раніше вважалося, що діаметр Бетельгейзе порівняний з діаметром орбіти Юпітера, однак виявилося, що насправді він на третину менший від попередніх оцінок.

Вчені зафіксували радіальну пульсацію зірки з періодом приблизно 185 днів і на підставі цього побудували теоретичну модель активності світила, що вказує на вік зірки, її ймовірний радіус і відстань від Землі.

Згідно з отриманими даними, до перетворення в наднову Бетельгейзе проживе приблизно ще 100 тисяч років. Оскільки діаметр зірки досягає дві третини попередньої оцінки, відстань до неї має бути не більш ніж 700 світлових років. Це досить далеко, щоб спалах наднової, коли Бетельгейзе вибухне, не завдав шкоди життю на Землі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше міжнародна команда астрономів змоделювала клімат на карликовій планеті Плутон, щоб пояснити, як утворився сніговий покрив в горах цього небесного тіла.